Διεθνή

Στα τάρταρα η τουρκική λίρα. Νέα πτώση και 34,5% από την αρχή του χρόνου

Στα τάρταρα η τουρκική λίρα. Νέα πτώση και 34,5% από την αρχή του χρόνου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εχει πολύ πλάκα ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου. Την ώρα που η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει ότι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, όμως γι΄ αυτόν η πραγματικότητα τον διέψευσε και την Παρασκευή, αφού η τουρκική λίρα υποχωρούσε περισσότερο από 0,8% έναντι του δολαρίου, στις 5,1098 λίρες/δολάριο. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του νομίσματος, που ανεβάζει τις συνολικές απώλειες αυτής της εβδομάδας κοντά στο 5%.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το sell-off στην τουρκική λίρα την οποία στέλνει σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Κι΄ αυτό καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, μετά και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Πάντως, από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 34,5% έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται επίσης πως ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα αυξήθηκε στο 15,85% τον Ιούλιο καθώς η πίεση στο νόμισμα δημιουργεί πιέσεις στις τιμές. Το ποσοστό πάντως είναι χαμηλότερο από το 16,3% που περίμεναν οικονομολόγοι, όπως φάνηκε από δημοσκόπηση του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, αλλά κινήθηκε αργά και δεν ανέκοψε την πτωτική πορεία του νομίσματος, καθώς και ότι ο Ερντογάν αντιτίθεται σε νέα αύξηση των επιτοκίων, προκαλώντας έτσι τις δυσμενείς αντιδράσεις των διεθνών αγορών, που βυθίζουν την τουρκική λίρα όλο και πιο χαμηλά.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X