Διεθνή

Στηρίζει Ερντογάν η Τουρκία παρά το… γκρεμοτσάκισμα της λίρας!

Στηρίζει Ερντογάν η Τουρκία παρά το… γκρεμοτσάκισμα της λίρας!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική της αντιπαράθεσης φαίνεται πως βρίσκεται στο DNA του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό εξηγεί ένας Τούρκος αρθρογράφος στους New York Times.

Όπως φαίνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως, σύμφωνα με διπλωμάτες, τα πολλά τηλεφωνήματα που έλαβαν χώρα μεταξύ των δύο ανδρών φέτος ήταν θυελλώδη.

Έτσι μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων στην συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ οι δύο ηγέτες βρέθηκαν και πάλι στα… χαρακώματα.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις εναντίον δύο υπουργών του υπουργικού συμβουλίου του κ. Ερντογάν, προκαλώντας έτσι την πτώση της τουρκικής λίρας και ένα ρεύμα εθνικισμού κατέκλυσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Ερντογάν ανταπέδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο με δικές του κυρώσεις εναντίον Αμερικανών ομολόγων των υπουργών του.

Κινέζικο «μαστίγιο» στον Τραμπ! Επιπλέον δασμοί 25%

Η διαμάχη οδήγησε πολλούς να φοβούνται ότι οι μακροπρόθεσμοι σύμμαχοι κατευθύνονταν προς μια ανεπανόρθωτη ρήξη, η οποία οδηγείται από δύο ηγέτες που υπερηφανεύονται πως είναι σκληροί διαπραγματευτές, στην συγκεκριμένη περίπτωση για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα της Τουρκίας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατασκοπεία στο αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Υπέρ… Ερντογάν!

Με την εθνικιστική διάθεση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, πολλοί Τούρκοι έχουν χειροκροτήσει την διάθεση αντιπαράθεσης του κ. Ερντογάν.

Σε όλο το φάσμα, οι Τούρκοι πολιτικοί, παρά τους βαθιούς διαχωρισμούς τους, παρουσιάζουν ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο καταδίκασαν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε κοινή δήλωση και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια και άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις καταδίκασαν επίσης τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δημοτικό συμβούλιο του Ceyhan, στη νότια επαρχία Adana της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλέσει το καθεστώς της αδελφικής πόλης με τη Frisco, Tex., λόγω της διαφωνίας.

Έσπασαν τα φρένα της τουρκικής λίρας – Πιο κοντά στο ΔΝΤ

Οι υποστηρικτές του κ. Ερντογάν πήραν στο Twitter με το hashtag #Emperyalizmeköleolmayacağız (# Δεν θα είμαστε σκλάβοι στον ιμπεριαλισμό), παρότι αναγνωρίζουν ότι η πολιτική κρίση δεν θα βοηθήσει μια ήδη ριψοκίνδυνη οικονομία.

Ο Σεντάτ Έργκιν, πρώην ανταποκριτής της Ουάσινγκτον για την εφημερίδα Hurriyet, ο οποίος παρακολουθεί τις αμερικανο -τουρκικές σχέσεις για περισσότερα από 40 χρόνια, σημείωσε στους NYT ότι ο έλεγχος ζημιών για την οικονομία θα αποτελέσει προτεραιότητα του Ερντογάν.

Περιέγραψε δε την τρέχουσα κρίση ως την χειρότερη που είχε δει από το εμπάργκο όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Τουρκίας πριν από 40 χρόνια, λόγω της εισβολής στην Κύπρο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X