Διεθνή

Στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής το πιστοποιητικό εμβολιασμού και μεταλλάξεις

Στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής το πιστοποιητικό εμβολιασμού και μεταλλάξεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα θέματα που «έπεσαν» στο τραπέζι, είναι η επιτάχυνση της έγκρισης των εμβολίων κατά του κορονοϊού και των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ:

Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις
Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία
Την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι είναι διαθέσιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω gov.gr, θυμηθείτε ποιους αφορά…

Όλοι οι Βρετανοί, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα.

Για όσους θα έχουν εμβολιαστεί και θα διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό, δε θα απαιτείται περίοδος καραντίνας ούτε αρνητικό τεστ COVID-19 πριν από την πτήση», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Μεγάλης Βρετανίας, στο ITV News.

«Ελπίζουμε σε ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι»

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε ότι «Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ ελλήνων και βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό θα είναι εφικτή», αναφερόμενος στις επαφές των δύο χωρών και τις μετακινήσεις τουριστών από τη μία στην άλλη, που αναμένεται να κορυφωθούν το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά την άφιξη τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία το καλοκαίρι του 2021, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως είναι αισιόδοξος και ότι «οι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου 4 εκατομμύρια σε μια «κανονική» χρονιά.

Σίγουρα, ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, με τα προγράμματα εμβολιασμού -και η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις χώρες που ηγούνται στο συγκεκριμένο τομέα- η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή.

Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί, άρα ελπίζουμε ότι, τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και με τον περιορισμό της νόσου, φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα ημι-κανονικό -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος- τουριστικό καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Η ΙΑΤΑ σχεδιάζει να παρουσιάσει «ταξιδιωτικό πάσο» για τον κορονοϊό

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (24/2), ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass), το οποίο θα αφορά την Covid-19, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει στα τέλη Μαρτίου η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Έτσι, θα θέσει σε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με σκοπό να βοηθήσει στη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών.

Η IATA υπογράμμισε την Τετάρτη (24/2), ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να χορηγούν στους πολίτες τους ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο ταξιδιωτικό της πάσο.

Διαχσμένοι οι «27» για τα διαβατήρια εμβολιασμού

Με τη διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19, να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.

Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, ένας ευρωπαϊκός «πυρετός» έχει δημιουργηθεί γύρω από το εν λόγω ζήτημα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη (25/2).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X