Διεθνή

Συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Στο “μικροσκόπιο” νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Στο “μικροσκόπιο” νέα μετάλλαξη του κορονοϊού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ανησυχεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη μετάλλαξη «Μ» (Mu) ή αλλιώς B.1.621, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία, ενώ κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε Νότια Αμερική και Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Το εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης του Οργανισμού για την πανδημία αναφέρει πως η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με τη «Βήτα».

Ωστόσο, ο ΠΟΥ διευκρινίζει πως θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

«Από τον εντοπισμό της για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, έχουν υπάρξει μερικά σποραδικά κρούσματα της μετάλλαξης “Μ” και κάποιες μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης.

Όπως συμπληρώνεται, παρόλο που παγκοσμίως ο επιπολασμός της «Μ» μεταξύ των κρουσμάτων είναι κάτω του 0,1%, «ο επιπολασμός στην Κολομβία (39%) και τον Ισημερινό (13%) έχει αυξηθεί σταθερά».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει επίσης ότι η επιδημιολογία της μετάλλαξης «Μ» στη Νότια Αμερική, και ειδικά η συνύπαρξή της με τη «Δ», θα παρακολουθείται στενά για τυχόν τροποποιήσεις.

Συνολικά υπάρχουν τέσσερις μεταλλάξεις που ανησυχούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ: η «Άλφα» που βρέθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία και μετά εντοπίστηκε σε 193 χώρες, η «Βήτα» που καταγράφηκε σε συνολικά 141 χώρες, η «Γάμμα» που εμφανίστηκε σε 91 χώρες και η «Δέλτα» που έχει καταγραφεί σε 170 χώρες.

Η μετάλλαξη «Μ» είναι η πέμπτη που παρακολουθείται από τον Οργανισμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X