Διεθνή

Συρία: 100 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί – Πάνω από 120 οι τραυματίες

Συρία: 100 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί – Πάνω από 120 οι τραυματίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρότερο χτύπημα κατά της Τουρκίας έδωσε η Ρωσία την Πέμπτη το βράδυ.

Με Σουχόι Su-24M & Su-34, η ρωσική πολεμική αεροπορία χτύπησε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή των Tούρκων στο Ιντλίμπ.

Τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα λέγεται ότι απογειώθηκαν από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαοδίκεια (Λατάκια) και έπληξαν την τουρκική φάλαγγα ενώ βρισκόταν στο χωριό Μπαϊλούν.

Εκεί οι Τούρκοι βυθίστηκαν στην απόλυτη κόλαση. Τα αεροπορικά πλήγματα τους αποδεκάτιζαν, ενώ οι ίδιοι τρομαγμένοι έψαχναν να βρουν που θα καλυφτούν.

Οι Τούρκοι δεν έχουν περισυλλέξει όλους τους νεκρούς τους από τη Συρία, συνεχίζει ο ίδιος, πολλά πτώματα παραμένουν σε συριακό έδαφος.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 νεκρούς Tούρκους στρατιώτες και 28 νεκρούς Τζιχαντιστές.

Δεκάδες Tούρκοι τραυματίες που μεταφέρονται με ασθενοφόρα Σε στρατιωτικό νοσοκομείο που εδρεύει στο χωριό Μπαλιούν του Ιντλίμπ.

Πρόκειται για το ισχυρότερο χτύπημα της Ρωσίας στην Τουρκία μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.

Ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση στον Ερντογάν για τα γεγονότα της Ιντλίμπ.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο για την παρουσία του τουρκικού Στρατού στην Ιντλίμπ μετά από την θανατηφόρα επίθεση από τα ρωσικά βομβαρδιστικά.

”Ο Ερντογάν επιθυμεί από το καθεστώς να αποχωρήσει από τα εδάφη του, πράγμα αδύνατον και αδιανόητο” ανέφερε ο Κιλιντσάρογλου ”Εάν ο λόγος ύπαρξης τουρκικών στρατευμάτων εντός Συρίας είναι ανατροπή του Άσαντ οφείλετε να το παραδεχθείτε δημόσια. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, άρα γιατί μένουν τα στρατεύματά μας εκεί;”, δήλωσε.

Μετά την επίθεση ο Ερντογάν συγκάλεσε σύσκεψη στου Συμβουλίου Ασφαλείας. Πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού. Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του συγκάλεσε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η σύσκεψη κράτησε δύο ώρες και αμέσως μετά ο Ερντογάν συνομίλησε με την Μεράλ Ακσενέρ, του ακροδεξιού Καλού Κόμματος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την Πέμπτη όλο τον νότο της επαρχίας της Ιντλίμπ, ύστερα από νέα προέλασή εις βάρος των τζιχαντιστών.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου 60 κωμοπόλεις και χωριά στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Δείτε τους Τούρκους να βομβαρδίζονται στην Ιντλίμπ – Τρόμος και θάνατος (βίντεο+φωτο)

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στο Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επικαλούμενο τον Ρώσο εκπρόσωπο για τη Συρία, τον Ολέγκ Ζουράβλεφ, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη, αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών με σκοπό να πλήξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Νωρίτερα, η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων για να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν το 2018 σε μια συμφωνία στην οποία προβλεπόταν ο τερματισμός των μαχών στη Συρία και η εγκατάσταση τουρκικών φυλακίων παρατήρησης στην επαρχία του Ιντλίμπ. Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε τις προηγούμενες εβδομάδες και οι δύο χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X