Διεθνή

Το Μπρα ντε φερ Ιμάμογλου με Ερντογάν

Το Μπρα ντε φερ Ιμάμογλου με Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μύδρους κατά της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μόλις ανακοινώθηκε η ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο για την υπόθεση εξύβρισης του 2019.

Το 2019 ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που στηριζόταν από το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικράτησε έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργού και υποψηφίου με το κυβερνών AKP, στις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Η καταδίκη αυτή αφορά σε σχόλιο που έκανε σε ομιλία του το 2019, όταν είπε πως αυτοί που ακύρωσαν τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τότε στην Κωνσταντινούπολη το 2019 ήταν “ανόητοι”. Είχαν προηγηθεί αρκετές ημέρες τεταμένου κλίματος με συνεχείς επιθέσεις από πλευράς Ιμάμογλου ο οποίος έβαλλε εναντίον πάντων για το γεγονός ότι με το “έτσι θέλω” κρατικοί θεσμοί επηρεαζόμενοι από τον Τούρκο πρόεδρο, μόλις αυτός αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών, διέταξαν την επανάληψη των εκλογών στην πόλη, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Ιμάμογλου κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε 11 μέλη της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας (YSK) ενώ μιλούσε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ακυρώσει και να επαναλάβει τις δημαρχιακές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019. Το YSK δεν αναγνώρισε την αρχική νίκη του Ιμάμογλου στις τοπικές εκλογές του 2019 και διέταξε επαναληπτική ψηφοφορία στην οποία ο Ιμάμογλου κέρδισε ξανά με μεγαλύτερη διαφορά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στις 4 Νοεμβρίου 2019 είπε ότι “Ο ηλίθιος που πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παραπονέθηκε για την Τουρκία. Αυτό το έθνος θα σας κάνει να πληρώσετε για αυτό”, αναφερόμενος στον Ιμάμογλου. Σε απάντηση, ο Imamoğlu είπε ότι “αυτοί που ακυρώνουν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι ηλίθιοι”. Ο Ιμάμογλου δικάστηκε με την κατηγορία της “δημόσιας προσβολής δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονταν ως διοικητικό συμβούλιο λόγω των καθηκόντων τους”. Απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η παρατήρησή του ήταν εναντίον του Σοϊλού, όχι εναντίον των μελών του YSK.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων αυτών, κέρδισε άνετα την επαναληπτική ψηφοφορία. Η νίκη του έθεσε τέλος στην 25ετή διακυβέρνηση της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Η απόφαση, η οποία επιβάλλει ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, έρχεται μόλις έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο Ιμάμογλου έχει συζητηθεί ως πιθανός ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν. Εκτός από την ποινή φυλάκισης, το δικαστήριο αποφάσισε να εφαρμόσει το άρθρο 53 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνει “στέρηση της άσκησης ορισμένων δικαιωμάτων”, που σημαίνει ότι θα επιβληθεί πολιτική απαγόρευση στον Ιμάμογλου. Εάν η απόφαση οριστικοποιηθεί στα ανώτερα δικαστήρια, τότε ο Ιμάμογλου θα πρέπει να παραιτηθεί από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Λόγω της πλειοψηφίας των μελών του κυβερνώντος ΑΚΡ στη δημοτική συνέλευση, ο επόμενος δήμαρχος θα επιλεγόταν από το ΑΚΡ. Επιπλέον, ο Ιμάμογλου δεν θα επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για αξίωμα ποτέ ξανά.

Ο Ιμάμογλου αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της ποινής.

Σημειώνεται ότι ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές δεν έχει ακόμη επιλεγεί.

Ενώ ο κατηγορούμενος Ιμάμογλου δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία που έγινε στο 7ο Πρωτοδικείο Κακουργημάτων Ανατολίας, οι δικηγόροι του ήταν παρόντες στην αίθουσα. Η πρόεδρος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, επίσης καταδικασθείσα από τον Εεντογάν, Τζανάν Καφταντζίογλου, βουλευτές και δήμαρχοι του CHP και πολλά άλλα μέλη του κόμματος παρακολούθησαν την ακρόαση.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθουν “οι έξι” της αντιπολίτευσης, με αρκετούς να αναμένουν εναγωνίως την επίσημη ανακήρυξη του Ιμάμογλου σε υποψήφιο για την προεδρία της Τουρκίας, ως βασικού αντιπάλου του Ερντογάν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Saraçhane σήμερα. Ο πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İYİ Parti) Μεράλ Ακσενέρ, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευδαιμονίας (SP) Τεμέλ Καραμολάογλου, ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας και Πορόδου (DEVA) και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Γκιουλτεκίν Ουισάλ θα βρίσκονται στο Saraçhane στις 16:00, ώρα Τουρκίας.

Το κάλεσμα έκανε χτες σε αστραπιαίως οργανωθείσα συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, ο ίδιος ο Ιμάμογλου, παρέα με τη Μεράλ Ακσενέρ.

“Βλέπουμε ότι το δικαστικό σώμα δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητο. Έτσι, για άλλη μια φορά προέκυψε ότι η λειτουργία της δικαστικής εξουσίας κυριαρχείται από την πολιτική και όχι από τις αρχές της δικαιοσύνης. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, οι ομάδες εξουσίας και συμφερόντων πρέπει να κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να σταθούν μπροστά μας στις κάλπες, δεν μπορούσαν να μας κόψουν τον δρόμο, γι’ αυτό κατέφυγαν σε αυτή τη μέθοδο. Αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Γιατί την επόμενη μέρα θα χρειαστούν δικαιοσύνη όσοι πολιτικοποιούν τη Δικαιοσύνη”, είπε μεταξύ άλλων ο Ιμάμογλου.

“Θα αγωνιστούμε για τη δημοκρατία. Θα σηκωθούμε ως έθνος. Θα κάνουμε να μετνιώσουν όσοι προσπαθούν να μας καταδικάσουν. Στις κάλπες. Έχω ακόμα νιάτα. Υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι σαν εμένα που θα βγάλουν τα μπουφάν τους και θα σηκώσουν τα μανίκια τους”, είπε ο Ιμάμογλου και έκλεισε με την περίφημη φράση που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια και την οποία οι ερντογανικοί χαρακτηρίζουν ως γκιουλενιστική: “Όλα θα είναι υπέροχα το 2023”.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 και κατάγεται από την Τραπεζούντα, από την Πλάτανα της Τραπεζούντας (αρχαία Ερμώνασσα του Ευξείνου Πόντου).

Μιλά ποντιακά και έχει σχέσεις με τους Ποντίους στα Γιαννιτσά. Την ίδια ώρα διατηρεί σχέσεις και με την Κύπρο, αφού σύμφωνα με τοπικά μέσα σπούδασε στα Κατεχόμενα, με τα οποία έχει ιδιαίτερη σχέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έκανε στην Κωνσταντινούπολη (Μπεϊλίκντουζου)  μνημείο για την Κύπρο με τον Κιουτσούκ και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το οποίο βανδαλίστηκε από τους Γκρίζους Λύκους.

Μετά τις σπουδές στην Κύπρο έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2008 έγινε μέλος του CHP, ενώ το 2014 εξελέγη δήμαρχος στην περιοχή Μπεϊλίκντουζου της Πόλης, παλαιά αγροτική επαρχία των Βυζαντινών.

Γι’ αυτά και για άλλα παρόμοια, η κυβερνητική προπαγάνδα τον αποκαλεί “Έλληνα”, θέλοντας να δείξει ότι η σχέση του με το ελληνικό στοιχείο είναι χαρακτηριστικό προδότη και συνεπώς να του κόψει τη φόρα. Μετά τη νίκη στις εκλογές στον πρώτο γύρο στις 31 Μαρτίου, ο Ερντογάν είχε πει σε ομιλία του: “Ποιοι χάρηκαν πιο πολύ από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Ήταν οι Έλληνες”.

Έχει πολύ μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους καθώς ο ίδιος δείχνει απλός άνθρωπος: κάνει βόλτες στην πόλη και έχει αξιοσημείωτη παρουσία στα social media. Εν μέρει η δημόσια παρουσία του οφείλεται και στους φόβους για πιθανή επίθεση εναντίον του, συνεπώς το σκεπτικό “όσο πιο δημόσια, τόσο πιο δύσκολο”, επικρατεί.

Ο Ιμάμογλου δραστηριοποιείται μέσω πολλών ΜΚΟ, ενώ είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Την ίδια ώρα είναι ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα και εξαιρετικός στην επικοινωνία. Διατελεί σύμβουλος σε πολλούς αθλητικούς ομίλους, καθώς και ο ίδιος είχε παίξει ποδόσφαιρο στην Κύπρο, ως τερματοφύλακας στην ομάδα TOL (Turk Ocagi Limassol) της Λεμεσού.

Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά. Η σύζυγός του, Ντιλέκ, την οποία ο ίδιος θαυμάζει απεριόριστα, δεν φοράει μαντήλα, εν αντιθέσει με την Εμινέ Ερντογάν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X