Διεθνή

Τουρκία: Ξεκινάει γεώτρηση του “Γιαβούζ”

Τουρκία: Ξεκινάει γεώτρηση του “Γιαβούζ”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τουρκία: Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα αρχίσει σήμερα ή αύριο, Τρίτη, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έστειλε το πλοίο στην περιοχή όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες. Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για «σοβαρή κλιμάκωση» των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι «το Γιαβούζ δόξα τον Αλλάχ έφτασε το Σάββατο. Πρώτα ο Αλλάχ σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει την γεώτρησή του. Το τελευταίο για το οποίο οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο», είπε

«Το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι καταγεγραμμένο στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο με βάση αυτά κινούμαστε. Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε», ανέφερε.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X