Διεθνή

Τσαβούσογλου: Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο -Θέμα τα κοιτάσματα

Τσαβούσογλου: Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο -Θέμα τα κοιτάσματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Reuters: Η συμφωνία μπορεί να περιπλέξει το θέμα με της εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το Reuters επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπόρεσε να καταλήξει σε τέτοιες συμφωνίες με μερικές άλλες χώρες, αλλά μπορεί να το πράξει στο μέλλον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμα της με τίτλο “Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου” αναφέρθηκε στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Σαράζ.

«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Δείτε ακόμη:

Τι απαντάει ο Δένδιας για την προκλητική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X