Διεθνή

Τζούλιαν Ασάνζ: Στις 24 Φεβρουαρίου εξετάζεται το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Στις 24 Φεβρουαρίου εξετάζεται το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ιδρυτής των Wikileaks, -διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας- κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, εκτίοντας ήδη ποινή 50 εβδομάδων που του επιβλήθηκε για παραβίαση της εγγύηση και κρύφτηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού, για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες περί βιασμού (κατασκευασμένες κατά τον ίδιο).

Ο Mr Wikileaks αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες και για κατασκοπία στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθώντας να εμποδίσει την έκδοσή του. Ο Αυστραλός ιδρυτής του «ενοχλητικού ιστότοπου» απάντησε ότι η κατηγορία αυτή σηματοδοτεί μια επίθεση της CIA εναντίον της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου.

Να σημειώσουμε, ότι ο 48χρονος Ασάνζ πριν ένα μήνα μεταφέρθηκε στο δικαστήριο από τις φυλακές Μπέλμαρς, στα προάστια του Λονδίνου για την ακροαματική διαδικασία, στην υπόθεση έκδοσής του. Κατά τη μεταγωγή του με βαν, επικράτησε σκηνικό υποστήριξης στο πρόσωπό του, με συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του .

«Η ελευθερία σου είναι η ελευθερία μας»… φώναζε πλήθος κόσμου στον ιδρυτή των Wikileaks, εκδηλώνοντας υποστήριξη στον άνδρα που βρήκε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 έως το 2019.

«Μείνε δυνατός, είμαστε εδώ για σένα, θυμήσου το», τα λόγια που ήχησαν ενώ ο Ασάνζ βρισκόταν στο όχημα και περίμενε να μεταφερθεί.

«Θα ελευθερωθείς», φώναζε ακόμη το πλήθος ενώ ζήτησε από τον ιδρυτή των Wikileaks να μιλήσει. Εκείνος έκανε νόημα πως δεν ακούει, έδειξε όμως τη χειρονομία της ειρήνης.

Το δικαστήριο τότε κατέληξε ότι στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 θα εκκινήσει μία πενθήμερη συζήτηση σχετικά με την έκδοση, «του μαχητή της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας» όπως τον προσφωνούν οι υποστηρικτές του…

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Σκουρλέτης: Χάσαμε χρόνο -Κατασκευάσαμε εσωτερικούς εχθρούς

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X