Διεθνή

Ξύπνησε ο μεγάλος εφιάλτης του Ερντογάν

Ξύπνησε ο μεγάλος εφιάλτης του Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο εφιάλτης του Ερντογάν, η τουρκική λίρα ξαναχτύπησε ύστερα από μερικές μέρες. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε  στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,8871 τουρκικών λιρών έναντι ενός δολαρίου. Οι αιτίες είναι πλέον πολλές.

Η πρώτη είναι οι ανησυχίες που αυξάνονται για τη σύγκρουση στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων.

Η δεύτερη είναι η πιθανή επιβολή αμερικανικών κυρώσεων μετά τις αναφορές του Bloomberg ότι η Αγκυρα αποφάσισε να κάνει δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400.

Η τρίτη είναι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας και η τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καταρρακώνει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας ενισχύοντας το κύμα εξόδου από το τουρκικό νόμισμα.

Μάλιστα η επισήμανση ότι  η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έχει εκτροχιαστεί και αποτυγχάνει διαχρονικά να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έξοδο ξένων επενδυτών από τη χώρα.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εντάσεις μεταξύ Αγκύρας και ΕΕ που φάνηκαν να ενισχύονται χθες, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι οι αποφάσεις της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν επαρκούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

Μέχρι στιγμής, από τις αρχές του έτους η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 25% της αξίας της.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, όσο η Τουρκία θα διολισθαίνει σε πολεμικές περιπέτειες, τόσο θα δυσκολεύει η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και της πτώσης της λίρας, πράγμα που θα προκαλεί όλο και πιο διογκούμενα προβλήματα στο σουλτάνο.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X