Διεθνή

Υεμένη: Κακοποίησαν μοντέλο για να ομολογήσει εγκλήματα που δεν έκανε

Υεμένη: Κακοποίησαν μοντέλο για να ομολογήσει εγκλήματα που δεν έκανε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Χούτι, που από το 2015 έχουν ξεκινήσει πόλεμο κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Υεμένη, δεν διαφέρουν πολύ από άλλες εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις, όπως πχ οι Ταλιμπάν.

Και οι Χούτι θεωρούν τις γυναίκες πλάσματα κατώτερου Θεού. Το έδειξαν περίτρανα και στην περίπτωση του 20χρονου μοντέλου Entisar al-Hammadi. Ύστερα από δίκη που διήρκεσε 8 μήνες, δικαστήριο που ελέγχεται από τους Χούτι, την καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλακή. Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει τι έκανε για να αξίζει τέτοια τιμωρία.

Το 20χρονο μοντέλο και ένας φίλος της καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από το δικαστήριο της Δυτικής Σαναά, ανέφερε το Al Arabiya, επικαλούμενο δικαστικές πηγές στην Υεμένη. Το ζευγάρι συνελήφθη καθ’ οδόν για μια φωτογράφηση στις 20 Φεβρουαρίου, με ορισμένες πηγές να μιλούν για πραγματική απαγωγή της από τη μέση του δρόμου.

Ο δικηγόρος της Al-Hammadi κατήγγειλε πως το μοντέλο κακοποιήθηκε σωματικά και φραστικά από τους ανακριτές, υποβλήθηκε σε ρατσιστικές προσβολές, αναγκάστηκε να υπογράψει ένα έγγραφο ενώ είχε δεμένα μάτια και απειλήθηκε με «τεστ παρθενίας» από τους εισαγγελείς, ανέφερε το BBC.

Και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε προηγούμενη έκθεσή του ότι οι Χούτι κακομεταχειρίστηκαν την Al-Hammadi.

Τον Μάιο, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι το μοντέλο εξαναγκάστηκε να ομολογήσει πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής ναρκωτικών και της πορνείας.

Με πατέρα από την Υεμένη και μητέρα από την Αιθιοπία, η νεαρή γυναίκα εργάστηκε ως μοντέλο για τέσσερα χρόνια και έπαιξε σε δύο τηλεοπτικές σειρές της Υεμένης το 2020.

Την περίοδο της κράτησής της, μέλη της οικογένειάς της είπαν στην Human Rights Watch ότι η 20χρονη κοπέλα ήταν η μοναδική που βοηθούσε οικονομικά την τετραμελή οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένου του τυφλού πατέρα της και του αδελφού της που έχει σωματική αναπηρία.

Τα ποσοστά βίας κατά των γυναικών στην Υεμένη είναι υψηλά, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες να έχουν πέσει θύματα βίας σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X