Θέμα

Δημοσκόπηση: Ο κορονοϊός φέρνει λιτότητα

Δημοσκόπηση: Ο κορονοϊός φέρνει λιτότητα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες έχουν καταλήξει. Μετά τον κορονοϊό έρχεται λιτότητα. Σε ποσοστό 95% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata βλέπουν πως η οικονομική πολιτική θα διαπνέεται από μέτρα λιτότητας. Πρόκειται για απάντηση που εκ πρώτης όψεως θα διευκολύνει την κυβέρνηση.  Ομως, ας είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις, γιατί άλλο να προβλέπεις λιτότητα κι΄ άλλο να την υφίστασαι. Η ειδοποιός διαφορά είναι τεράστια και επιδρά καταλυτικά στις επιλογές των πολιτών.

Ενδεικτική της αλλαγής που θα επέλθει, είναι η απάντηση στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προστατεύει επαρκώς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα  και ελεύθερους επαγγελματίες. Το 52% δίνει αρνητική απάντηση και το 44% θετική. Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε πόσοι από το 44% εργάζονται στο Δημόσιο ή είναι συνταξιούχοι, δύο κατηγορίες που μέχρι τώρα δεν είχαν εισοδηματικές απώλειες.

Οσον αφορά στο χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση, το 74% τοποθετείται θετικά, κάτι που ασφαλώς δεν εκπλήσσει, ενώ υπάρχει και ένα 25% που έχει αρνητική εκτίμηση.

Πάντως, παρά τα απαγορευτικά μέτρα το 80% των εργαζομένων εργάζεται με το ένα ή το άλλο καθεστώς. Από αυτούς το το 36% πηγαίνει κανονικά στη δουλειά, το 26% εργάζεται εκ περιτροπής και το 18% εργάζεται από το σπίτι. Το τελευταίο αν και μικρό προοιωνίζεται αλλαγές όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, αφού οι επιχειρήσεις θα αντιληφθούν ότι είναι εφικτή η τηλεεργασία, ενώ από αυτή κερδίζουν, γιατί μειώνεται το κόστος ανά εργαζόμενο στα γραφεία το, οποίο ανάλογα με την επιχείρηση υπολογίζεται στα 100 ως 150 ευρώ.

Κρίσιμες είναι και οι ερωτήσεις που αφορούν στα νοσοκομεία. Το 67% θεωρεί ότι το ΕΣΥ δεν είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, ενώ το 59% θέλει τα ιδιωτικά νοσοκομεία να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ιδέα με την οποία διαφωνεί το 37%.

Οσον αφορά στο ποιος έχει την ευθύνη για την προβληματική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, το 21% απαντά η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 3% οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, το 10% οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το 39% καμία κυβέρνηση γιατί η απειλή είναι ασύμμετρη, το 22% οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης και πρωτίστως η Γερμανία.

Πάντως, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση που κάνει ο πολιτικός αναλυτής και ερευνητής Αγγελος Σεριάτος, ο οποίος για το μέλλον επισημαίνει:  «Όταν η ανθρώπινη ζωή θα έχει προστατευθεί επαρκώς, η συζήτηση δεν θα αφορά πλέον στην ικανότητα διαχείρισης πρωτοφανών κρίσεων αλλά πολύ περισσότερο στο ποιος φέρει την πολιτική ευθύνη σε Ελλάδα και Ευρώπη για την μετακύλιση του κόστους αντιμετώπισης τους στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». Που σημαίνει ποιος έχει την ευθύνη για την λιτότητα, που το 95% βλέπει να έρχεται

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση γράφει ο Αγγελος Σεριάτος τονίζει:, «η Prorata διενήργησε πανελλαδικής κάλυψης έρευνα γύρω από ζητήματα που αφορούν την κρίση του #Covid19. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κοινωνία εκτιμάει πως η κυβέρνηση χειρίστηκε με σχεδόν άψογο τρόπο την τρέχουσα κρίση. Και την επιβραβεύει γι’ αυτό».

«Ωστόσο», παρατηρεί, «όσο το πεδίο της δημόσιας συζήτησης θα μετατοπίζεται από την υγειονομική κρίση στις επιπτώσεις της τελευταίας στην απασχόληση και την οικονομία, τόσο η εικόνα θα μεταβάλλεται, τόσο οι δεύτερες σκέψεις θα πυκνώνουν. Όταν η ανθρώπινη ζωή θα έχει προστατευθεί επαρκώς, η συζήτηση δεν θα αφορά πλέον στην ικανότητα διαχείρισης πρωτοφανών κρίσεων αλλά πολύ περισσότερο στο ποιος φέρει την πολιτική ευθύνη σε Ελλάδα και Ευρώπη για την μετακύλιση του κόστους αντιμετώπισης τους στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

«Εκείνη τη στιγμή», καταλήγει, «θα πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός περιμένουν από καιρό στη γωνία να καλύψουν το κενό της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X