Θέμα

Δημοσκόπηση: Οδυνηρή βουτιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση: Οδυνηρή βουτιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιούνιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο χειρότερος ως τώρα δημοσκοπικά μήνας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα τεράστια ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις τις μέρες της πανδημίας έχουν εξανεμιστεί. Μάλιστα το ποσοστό των πολιτών που πλέον συμπαθούν τον πρωθυπουργό είναι κάτω από 50% και πιο συγκεκριμένα 49%. Το ποσοστό των συμπαθούντων έκανε μεγάλη βουτιά για ένα μήνα, αφού σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata έπεσε από το 55% στο 49%, δηλαδή μειώθηκε κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες.

Τον ίδιο μήνα το ποσοστό των αντιπαθούντων αυξήθηκε κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες και ανέβηκε στο 43% από 39%. Συνδυάζοντας τα δύο ευρήματα βλέπουμε πως στο ισοζύγιο των συμπαθούντων-αντιπαθούντων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απώλεια 10 εκατοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για πολύ ραγδαία μεταβολή η οποία θα πρέπει να ανησυχήσει το Μαξίμου.

Κι΄ αυτό γιατί η ραγδαία επιδείνωση του ισοζυγίου συμπαθούντων-αντιπαθούντων συνέβη μόλις σε ένα μήνα και αν η εταιρεία έψαχνε τους λόγους θα διαπίστωνε πως αυτοί είναι οικονομικοί. Ισχυρή ένδειξη της εκτίμησης αυτής είναι η απάντηση στο ερώτημα πως πιστεύουν πως θα είναι τα οικονομικά του νοικοκυριού τους σε ένα χρόνο. Το 61% απάντησε θα χειροτερέψει.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι επόμενοι μήνες με την όξυνση των οικονομικών προβλημάτων, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δεχτεί ακόμα ένα πλήγμα, παρά τα ωσαννά των μπουκωμένων ΜΜΕ. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Νέα Δημοκρατία έχει κτίσει την υπεροχή στο προφίλ του αρχηγού. Και αν αυτό πληγεί, τότε γίνεται αντιληπτό πως η δημοσκοπική βουτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιδράσει δυσμενώς και στα ποσοστά του κόμματος.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως το πολιτικό κεφάλαιο που κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αντίδραση στον Εβρο και την αντιμετώπιση της πανδημίας και του κορονοϊού άρχισε να φθίνει και μάλιστα ταχύτατα. Ταχύτερα απ΄ ότι ανέμεναν οι επιτελείς του Μαξίμου και οι επικοινωνιολόγοι.

Για να επιβεβαιωθεί άλλη μία φορά ο “χρυσός κανόνας”  πως η οικονομία και ιδιαίτερα τα οικονομικά του νοικοκυριού και του πολίτη, κρίνουν το αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων. Υπό το κλίμα αυτό και τη δημοσκοπική βουτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μάλλον απομακρύνεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προς το Φθινόπωρο.

Οσον αφορά στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερός στα ίδια ποσοστά, η Φώφη Γεννηματά βελτιώνει τόσο τα ποσοστά των συμπαθούντων όσο και των αντιπαθούντων, Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μειώνει τις αντιπάθειες, ο Κυριάκος Βελόπουλος αυξάνει τις αντιπάθειες και μειώνει τις συμπάθειες, ενώ για τον Γιάννη Βαρουφάκη η δημοσκόπηση δείχνει μείωση των αντιπαθούντων και των συμπαθούντων κατά μία εκατοστιαία μονάδα.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X