Κοινωνία

Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Η πρώτη απόδοση ασύλου για αθεΐα στην Ελλάδα

Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Η πρώτη απόδοση ασύλου για αθεΐα στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πίσω της, υπάρχει μια συγκλονιστική ιστορία διαφυγής από την θανατική ποινή και ένας νομικός αγώνας τεκμηρίωσης των προφανών.

Η είδηση είναι λοιπόν, ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε αμετάκλητη απόφαση, με την οποία αναγνωρίστηκε η αθεΐα ως λόγος ευαλωτότητας που επιβάλλει την παροχή ασύλου σε πρόσφυγα, λόγω της άκρως επικίνδυνης κατάστασης στη χώρα του για τους άθεους πολίτες.

Όπως ενημερώνει σχετικά η νομική ομάδα που υπερασπίστηκε το αίτημα του Πακιστανού πρόσφυγα, στην Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν η αθεΐα τιμωρείται (ως βλασφημία) με την θανατική ποινή. Οι ελάχιστοι πολίτες που τολμούν να δηλώσουν δημόσια ότι δεν ανήκουν στην επίσημη κρατική θρησκεία διώκονται από τις τοπικές αρχές, φυλακίζονται ή και δολοφονούνται.

Το Δικαστήριο εφάρμοσε την Σύμβαση της Γενεύης του 1951, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Ν.Υόρκης του 1968 και κατά την οποία η έννοια του πρόσφυγα αφορά κάθε πρόσωπο…

Ο πρόσφυγας στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε αποδείξει την αθεΐα του, επικαλούμενος βεβαίωση συμμετοχής του στην Ένωση Άθεων και Αγνωστικιστών του Πακιστάν, δημοσιεύματα σχετικά με αποκλεισμό των λογαριασμών του στο Facebook λόγω «βλάσφημου περιεχομένου» και επικαλέστηκε απόφαση πακιστανικού δικαστηρίου που είχε διατάξει την σύλληψή του. Ο πρόσφυγας επικαλέστηκε την επέμβαση πακιστανικών αρχών σε οικίες φίλων του άθεων που τον ειδοποίησαν συνωμοτικά να διαφύγει, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει επιχείρηση για την σύλληψή του. Ύστερα από συλλήψεις φίλων του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την χώρα για να διαφύγει την δίωξη.

Κρούσματα σήμερα- Κορονοϊός: Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ημερήσιοι θάνατοι

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X