Οικονομία

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, δήλωσε ότι:

«Οι αποφάσεις του Eurogroup τον Ιανουάριο επιταχύνουν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που κατ’ αρχήν έχει εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.»

Προσθέτοντας ότι το Ταμείο, πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει το ίδιο την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, δηλαδή είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ντέκλαν Κοστέλο επισήμανε ότι «υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Κοστέλο.

Ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί» και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση των βαθιών και κύριων μεταρρυθμίσεων θα απαιτηθούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ανεργία που, όπως είπε, «συνεχίζει να κινείται σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» ενώ όσον αφορά το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης με 700.000 αποδέκτες είπε ότι «δεν είναι γενναιώδορο σύστημα»

Ο κ. Κοστέλο διέκρινε επίσης καθυστερήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων εκτιμώντας ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αλλαγές σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ «θα χρειαστεί γύρω στα τρία με πέντε χρόνια».

Όσον αφορά το χρέος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επικαλέστηκε την έκθεση βιωσιμότητας σύμφωνα με τον οποίο έδειξε ότι «χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να κατασταθεί βιώσιμο».

«Υπάρχει μεγάλη έκθεση της Ελλάδας σε δανεισμό, το ερώτημα δεν αφορά στο αν θα εξέλθει η χώρα από το πρόγραμμα επιτυχώς, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα ανταποκριθεί εξ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της» σημείωσε ο κ. Κοστέλο σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Για όλα αυτά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναρίων που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμμα κόκκινων δανείων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X