Επιλογές

Είμαστε έτοιμοι για τη… «λύση της Χάγης»

Είμαστε έτοιμοι για τη… «λύση της Χάγης»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με δεδομένη και τη στάση της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά δεν προκρίνει τη λύση αυτή, παρότι η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σαφής ως προς την προσφυγή.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι έχει ετέθη Ιστορικά, ως προοπτική από την ελληνική διπλωματία αμέσως μετά τον Αττίλα και λίγο μετά την ζοφερή επταετή χούντα των συνταγματαρχών στις 24 Ιουλίου 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα.

Οι δύο πλευρές τότε είχαν μια κατ’ αρχάς συμφωνία για το περίφημο «συνυποσχετικό». Όμως, εν τέλει, ευτυχώς, η Τουρκία υπαναχώρησε και η διαφορά δεν διευθετήθηκε.

Γιατί ακόμα κι αν τα εμπόδια είχα εκλείψει και το «συνυποσχετικό» είχε συνταχθεί, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πιθανή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα θαλάσσια σύνορα θα εγκλώβιζε την Ελλάδα σε τετελεσμένα που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά.

Παράδειγμα, η τουρκική υφαλοκρηπίδα, θα μπορούσε να «κυκλώσει» πολλά ελληνικά νησιά και να απλωθεί σε μεγάλη έκταση δυτικά των τουρκικών ακτών.

Η Χάγη δεν είναι «πανάκεια», καθώς ούτε και τόσο ασφαλής για τα ελληνικά συμφέροντα, γιατί μπορεί να οδηγήσει για πρώτη φορά στην αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ενώ τίποτα δεν εγγυάται ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει με νέες αξιώσεις…

Άλλωστε, το Δικαστήριο της Χάγης τείνει σε «μεσοβέζικες» λύσεις, συνεπώς δεν μας συμφέρει…

Σημειώνεται, ότι και η ίδια η Τουρκία γνωρίζει το «δίκοπο μαχαίρι» του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ και αυτή δεν επιθυμεί τη λύση της Χάγης, επιδιώκοντας μια διμερή «μοιρασιά».

Έτσι, τυχόν συναίνεση της Άγκυρας σε ένα «συνυποσχετικό» που είναι αναγκαίο να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές για να πάει στην Χάγη, φαντάζει μακρινό σενάριο…

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Η Ευρώπη στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο – Στόχος η καταδίκη της Τουρκίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X