Ελλάδα

Ο Κοντομηνάς καλείται να πληρώσει 75 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Ο Κοντομηνάς καλείται να πληρώσει 75 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτο. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς καλείται να πληρώσει 75 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό του καταλόγισε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αξία» η Δ΄ΔΟΥ Αθηνών.

Το πόσο αυτό προέκυψε ύστερα από τις καταγγελίες που είχε κάνει πριν αρκετά χρόνια ο Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του mikrometoxos.gr  σε τη λεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νικολόπουλο, σχετικά με την υπόθεση που ο ίδιος ανέδειξε,  ανέφερε χαρακτηριστικά:

”Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, κινήθηκαν και έπραξαν το καθήκον τους. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αναδείξαμε το απαράδεκτο καθεστώς της καθυστέρησης να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, για μια υπόθεση φοροδιαφυγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Έστω και καθυστερημένα πιέζοντας την γραφειοκρατία θεσμικά, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και φυσικά εξαιτίας της αγωνίας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, μετά από δύο χρόνια επιτέλους κοινοποιήθηκε το τεράστιο ποσό των 75 εκ. ευρώ που καταλογίστηκε στους μετόχους της Alpha τηλεόρασης

. Τα αυτονόητα έπραξε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, που οι πριν από αυτόν, όμως δεν το έκαναν. Μένει να δούμε αν ο Διοικητής θα διατάξει επανελέγχους στα ΜΜΕ με την ίδια λογική.”

Σε ερώτησή μας προς τον κ. Νικολόπουλο, σχετικά με τη λάσπη και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα και σχόλια σε τηλεοπτικές εκπομπές που δέχθηκε ο ίδιος, προφανώς λόγω του γεγονότος ότι ανέδειξε το θέμα, μας είπε:

”Παρότι δεχτήκαμε απίστευτο πόλεμο και λάσπη, ιδίως από δημοσιογράφους και ΜΜΕ προσκείμενα στον επιχειρηματία, δεν διστάσαμε να αναδείξουμε ένα ζήτημα ανικανότητας ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Σε αντίθεση με υποθέσεις ανωνύμων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι άμεσοι και αμείλικτοι, στην περίπτωση του κ. Κοντομηνά, για παράνομες πράξεις των ετών 2005 και 2006, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδράνησαν, ως κάποιο αόρατο χέρι να επέβαλε την καθυστέρηση εξέτασης των εν λόγω υποθέσεων.”

Τέλος, ρωτήσαμε τον Πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, εάν νιώθει δικαιωμένος και εάν το θέμα κλείνει εδώ, δηλαδή αν ο κ. Κοντομηνάς πληρώνει τα 75.000.000 ευρώ και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο… Και ομολογουμένως η απάντησή του μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, καθώς όπως φαίνεται, για ακόμη μια φορά υπήρξε ένα ”αόρατο χέρι” στον κρατικό μηχανισμό που φρόντιζε να ”εξαφανίζει” τις υποθέσεις:

”Η ικανοποίησή μας δεν ολοκληρώνεται στον καταλογισμό των 75.000.000€ στον κ. Κοντομηνά, με τον οποίον προφανώς και δεν έχουμε οποιαδήποτε προσωπική διαφορά.

Απαιτούμε να διερευνηθεί σε βάθος ποια είναι η αιτία της καθυστέρησης καταλογισμού των προστίμων, ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και για ποια αιτία «έθαψαν» την υπόθεση επί 6 χρόνια.

 

Απαιτούμε, σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδικαιολόγητη παροχή «ασυλίας» από δημόσιους λειτουργούς στην συγκεκριμένη υπόθεση, να ελεγχθεί η περιουσιακή κατάσταση όλων των εμπλεκομένων καθώς και των συγγενικών τους προσώπων ώστε να διευκρινιστεί αν η καθυστέρηση οφείλετο σε προσωπική ανικανότητα ή σε δόλιους λόγους. Σε κάθε περίπτωση να ασκηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε εφόσον κριθούν ανίκανοι να απομακρυνθούν από την Υπηρεσία τους.

Απαιτούμε να επανελεγχθούν όλες οι σημαντικές υποθέσεις που οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ελέγξαν και είτε καθυστέρησαν σημαντικά να ολοκληρώσουν είτε τελικά έριξαν στα ελαφριά τους ελεγχόμενους.

Απαιτούμε τέλος να ελεγχθεί ποιοι δικαστικοί λειτουργοί και για ποια αιτία καθυστέρησαν να εξετάσουν την εν λόγω υπόθεση, εφόσον όφειλαν να το πράξουν.

Μένει να δούμε την καταβολή των 75 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία!”

Κλείνοντας, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι ”το αίτημα του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού είναι να πληρώσουν οι νταβατζήδες φοροκλέπτες, που για τόσα χρόνια καλοπερνούσαν γλεντοκοπούσαν και έπιναν στην υγειά των κορόιδων και επιτέλους να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα”, γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, μιας και η κοινωνία στην κυριολεξία βράζει, με τις υποθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων φοροδιαφυγής – κυρίως ”επιφανών” οικογενειών – που βλέπουν το φως της δημοσιότητας!

Η υπόθεση έχει παρόν και μέλλον, καθώς η εν λόγω υπόθεση μας θυμίζει αρκετά και την υπόθεση της ΔΟΥ Κηφισιάς, όπου και πάλι ένα ”αόρατο χέρι” φρόντιζε να εξαφανίζει υποθέσεις που έκαιγαν.

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, στην οποία ανέφερε:

“Ως γνωστόν, η Βουλή αλλά και η Δικαιοσύνη έχουν πολλές φορές ασχοληθεί με το επιχειρηματικό… φαινόμενο που ακούει στο όνομα Δημήτρης Κοντομηνάς. Ήδη στον τομέα της Δικαιοσύνης υπάρχουν συγκεκριμένες αμετάκλητες αποφάσεις, όπως η παραπομπή σε δίκη ενώπιον του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα δάνεια που έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πρόσφατα, κατά την εξέτασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανερυθρίαστα προέβη σε πλήθος ψευδών απαντήσεων σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει, γεγονός για το οποίο ως βουλευτής κατ’ αρχήν υπέβαλα μήνυση για ψευδορκία και εν συνεχεία ζήτησα την επανάκλησή του ενώπιον της Επιτροπής, αφού όλοι οι αρχικοί ισχυρισμοί του είχαν καταπέσει με εκκωφαντικό θόρυβο.

Προ ημερών, κατόπιν έρευνας με αφορμή την κατάθεση πρότασης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας του σταθμού  Άλφα που κατέθεσε η κόρη του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, Μαρία Κοντομηνά, διαπιστώθηκαν τα εξής: Η κα Μαρία Κοντομηνά, μέσω της κυπριακής εταιρείας Mantelord Investments LTD, που εμφανιζόταν ως μέτοχος της  Άλφα Δορυφορικής, δεν διέθετε το ανάλογο πόθεν έσχες για τη συμμετοχή της σε Αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου, αρχικά 77,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 40 εκατ. ευρώ. Για να αποφύγει την καταβολή φόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω του πόθεν έσχες, οΔημήτρης Κοντομηνάς προχώρησε σε αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ το άρτιον, με εξωπραγματικές τιμές διάθεσης των μετοχών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας των μετοχών της Μαρίας Κοντομηνά κατά 17 εκατ. ευρώ την 3η/3/2005 και κατά 9 εκατ. ευρώ την 30ή/6/2005. Για το «δώρο» αυτό, όμως, η Μαρία Κοντομηνά δεν κατέβαλε τους αναλογούντες σύμφωνα με τον νόμο φόρους, αλλά και δεν δήλωσε το «δώρο» στην αρμόδια Εφορία (Δ’ ΔΟΥ), φοροδιαφεύγοντας για μια 10ετία σε ποσόν ύψους μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια διαδικασία ακολούθησε ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, «δωρίζοντας» ανάλογα ποσά σημαντικής αξίας και σε άλλα άτομα ή φορείς, όπως 1) στον κ. Γεώργιο Ψαρά, 2) στην εταιρεία Ιnterfinance, Σύμβουλοι Οικονομικών Υπηρεσιών, 3)  Άλφα EntertainmentA.E., ώστε με τη χρησιμοποίηση «αχυρανθρώπων» να φοροδιαφεύγει. Η συνολική φοροδιαφυγή για το σύνολο των «δωρηθέντων» ποσών στους προαναφερόμενους «αχυράνθρωπους» έχει υπολογιστεί στο ποσόν ύψους 77.000.000 ευρώ (!!!).

Οι ανωτέρω ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν πλήρωσαν προς το Ελληνικό Δημόσιο τον απαιτούμενο φόρο Δωρεάς ύψους 77.000.000 ευρώ, διότι προφανώς ως παρένθετα πρόσωπα πίστευαν ότι ο «δωροδότης» θα κατέβαλλε εκείνος τον συγκεκριμένο φόρο ή θα φρόντιζε για την απαλλαγή τους σε κάθε αστική ή ποινική απαίτηση μέσω των γνωριμιών που διέθετε σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού. Απόδειξη των «γνωριμιών» αυτών αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ τα παραπάνω είχαν τεθεί υπ’ όψιν των φορολογικών αρχών προ 6 ετών (!!!), μόλις πριν από 2 εβδομάδες η Δ’ ΔΟΥ επέδωσε το σχετικό Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου. Η καθυστέρηση αυτή, πέραν της πρωτοφανούς διάρκειάς της και βεβαίως της απώλειας εσόδων του Δημοσίου σε μια εποχή χειμάζουσας οικονομίας, εμπεριέχει ακόμη και τον κίνδυνο της παραγραφής, λόγω καθυστέρησης στις ενέργειες των υπευθύνων της Δ’ ΔΟΥ.

Για αυτό λοιπόν σάς ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ:

1) Με ποια αιτιολογία καθυστέρησε η σύνταξη του Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχουαπό τους αρμοδίους, κυρίως από τον προϊστάμενο της Δ’ ΔΟΥ, κ. Αθανάσιο Στάμο,εφοριακό ΠΕ/Β, και την υποδιευθύντρια, κα Δήμητρα Τριανταφύλλου, εφοριακό ΠΕ/Β; Ο ισχυρισμός των ανωτέρω εφοριακών ότι «την προτεραιότητα των ελέγχων προσδιορίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)» δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ύψους 77.000.000 ευρώ για τις οποίες ο προϊστάμενος της ΓΓΔΕ επέλεξε να μην ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

2) Έχει εξεταστεί από τους παραπάνω προϊσταμένους της Δ’ ΔΟΥ ο κίνδυνος παραγραφής τόσον αστικής μορφής όσον και ποινικής τοιαύτης, εξ αιτίας της καθυστέρησής τους να περατώσουν τον έλεγχο, αν διαπιστωθεί δόλος στις παραπάνω ενέργειες του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, ώστε με τα παραπάνω τεχνάσματα να μην αποδώσει τον αναλογούντα φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X