Ελλάδα

120 δόσεις: «Κλειδωμένη» η ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία! Τι ισχύει με την εφορία;

120 δόσεις: «Κλειδωμένη» η ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία! Τι ισχύει με την εφορία;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει κλειδώσει. Δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία, για την οποία οι θεσμοί εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις.

Οι 120 δόσεις για την εφορία και οι επιφυλάξεις

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στις επαφές τους με την κυβέρνηση δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις οι οφειλές των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και σε βάθος δεκαετίας, ήτοι σε 120 δόσεις, με την εισαγωγή ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υποδέχονται με την ίδια «θέρμη» την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί μια ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση φορολογικών χρεών έως και σε 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2017.

Κατά την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να υποστεί αλλαγές μετά την υπό εξέλιξη διαβούλευση, η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ.

Τα αυστηρότατα κριτήρια για την ρύθμιση με τις 120 δόσεις

Η σχετική ρύθμιση θα συνοδεύεται από αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία είναι σε αυτή τη φάση υπό συζήτηση με τους θεσμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση  θα προϋποθέτει πως για να μπει (ή να παραμένει) κάποιος σε αυτή θα πρέπει να εξυπηρετεί κανονικά τις οφειλές του, ρυθμισμένες ή μη.

Αυτή είναι η ημέρα πληρωμής για το ΚΕΑ του Ιανουαρίου του 2019

Στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσαν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αμειβόμενοι με «μπλοκάκια», επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς και επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, καθώς δεν έχουν μια κερδοφόρα χρήση.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως εάν και εφόσον προχωρήσει η σχετική κυβερνητική πρόταση, για να υπαχθεί κάποιος στο πλαίσιο των 120 δόσεων θα πρέπει να έχει όλα τα χρέη του ρυθμισμένα.

Στη βάση αυτή δεν δικαιολογείται η τακτική φορολογουμένων να μην πληρώνουν χρέη προς την εφορία, αναμένοντα τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αντιθέτως θα πρέπει να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων τα φορολογικά χρέη του 2018.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X