Ελλάδα

Αυθαίρετα: Παράταση έξι μηνών και μόνιμη λύση! Όλο το σχέδιο

Αυθαίρετα: Παράταση έξι μηνών και μόνιμη λύση! Όλο το σχέδιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σβήνουν – γράφουν! Με παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει… λύσει, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Οι πρώτες κινήσεις για τα αυθαίρετα

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να δοθεί παράταση 6 μηνών έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής των κτισμάτων τους στο Νόμο 4495/17 που λήγει στις 8 Νοεμβρίου ,με τις ίδιες ευνοϊκές διατάξεις. Αμέσως μετά, δηλαδή τον Μάιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ΗΤΚ, η οποία θα λειτουργεί ως σταθερή λύση , με δεδομένο ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να “ εντάσσονται όποια χρονική περίοδο το επιθυμούν, ωστόσο όσο το καθυστερούν θα λαμβάνουν και ανάλογα πρόστιμα.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, παύει η υποχρέωση να δηλώνονται τα νόμιμα ακίνητα στην ΗΤΚ σε βάθος 5ετίας, καθώς μια τέτοια κίνηση θα είναι απαραίτητη μόνο για περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται να γίνει μεταβίβαση ή πώληση.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΝ θα δώσει τελευταία πίστωση χρόνου διάρκειας από 15 έως 30 ημέρες για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα, των οποίων η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο, 31 Οκτωβρίου.

Ο Χατζηδάκης εξήγγειλε νέα μόνιμη ρύθμιση για τα αυθαιρετα!

«Στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση-μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθ’ εαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει τη ρύθμιση. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011.

Ξεκάθαρα πράγματα

Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», η παράταση θα έχει διάρκεια 6 μήνες και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, οι ιδιοκτήτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17.

Αμέσως μετά, όσοι δεν προβούν σε καμία ενέργεια και έχουν αυθαίρετα προ του 2011, χρονολογία που αποτελεί κόκκινη γραμμή, θα πληρώσουν πρόστιμο όταν θα υποχρεωθούν να δηλώσουν την περιουσία τους για να το πουλήσουν ή να το μεταβιβάσουν. Μάλιστα, τα ποσά που θα καταβάλουν θα είναι ανάλογα της αυθαιρεσίας αλλά και της χρονικής στιγμής που τα δηλώσουν. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προγραμματίζει να βάλει μπρος τις μπουλντόζες εντός του 2020 για ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε δάση, ρέματα, περιοχές Natura κ.λπ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X