Ελλάδα

Έκτακτο: Φωτιά σε πλοίο με 538 επιβάτες έξω από την Ηγουμενίτσα

Έκτακτο: Φωτιά σε πλοίο με 538 επιβάτες έξω από την Ηγουμενίτσα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, στο οποίο επέβαιναν 612 άτομα, 538 επιβάτες και 74 πλήρωμα, σύμφωνα με τον ισότοπο kontranews.gr.

Η φωτιά, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξέσπασε εν πλω, λίγο μετά τον απόπλου από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το αρχηγείο του Λιμενικού ενημερώθηκε στις 7:50 το πρωί του Σαββάτου ότι ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ του πλοίου. Το Olympic Champion μόλις είχε αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό τη Βενετία και βρισκόταν περίπου μισό μίλι από το λιμάνι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες και κάποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε σωσίβιους λέμβους, ενώ 56 άτομα έχουν μετεπιβιβαστεί σε παραπλέον πλοίο, αλλά πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο το οποίο πλέει ακυβέρνητο. Λίγο μετά από τις 2 μ.μ. ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα, που παραλαμβάνουν ανά δύο τους επιβάτες και τους μεταφέρουν στα γύρω πλοία.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic και γρήγορα εξαπλώθηκε, ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών και γίνεται επιχείρηση εκκένωσης, με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους, όμως επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν, εντάσεως 7-8 μποφόρ ακόμη και 9 μποφόρ, η δυνατή βροχή και το χαλάζι δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα με τα σωσίβια και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι. Από τις 10 π.μ. το πλοίο έχει περάσει σε ιταλικά χωρικά ύδατα και έτσι την ευθύνη και το συντονισμό της επιχείρησης έχει η Ρώμη, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά. Ομως, η χαμηλή θερμοκρασία, η βροχή αλλά και ο καπνός κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις δραματικές ώρες που ζουν, ενώ τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση.

Eλικόπτερα παραλαμβάνουν επιβαίνοντες

Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία έστειλε ναυαγοσωστικά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο. Από αυτούς οι 47 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Piraeus» και είναι πλέον ασφαλείς, αλλά οι υπόλοιποι παραμένουν στη σωσίβια λέμβο, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να μετεπιβιβαστούν. Αλλο ένα επιβάτη παρέλαβε ιταλικό ελικόπτερο και τον μετέφερε σε ιταλικό φορτηγό πλοίο και άλλους επτά ένα άλλο ιταλικό ελικόπτερο.

«Είδα ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα»

Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό. Ομως παρά τις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του πλοίου, ο ισχυρός άνεμος και η βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να ανέβει η βάρκα στο Norman Atlantic και εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Cruise Europa συγκλονισμένοι από την κατάσταση που αντίκρισαν και σε κατάσταση σοκ γιατί δεν κατάφεραν να βοηθήσουν. Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπάρχει έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για να φιλοξενήσουν τον κόσμο.

Περίπου στις 2 μ.μ. άρχισαν να μεταφέρονται στο Cruise Europa επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου με ελικόπτερο. Από τους πρώτους ήταν ένα 12χρονο παιδί με τη μητέρα του και ένας Τούρκος με τη σύζυγό του. «Τα ξημερώματα ακούσαμε μία έκρηξη. Είδα ανθρώπους να πηδάνε στη θάλασσα γιατί φοβήθηκαν ότι θα εκραγεί το πλοίο», ανέφερε ο Τούρκος. Ενώ στο σημείο βρίσκονται ήδη πυροσβεστικά σκάφη που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Τόσο στο Cruise Europa, όσο και στα άλλα πλοία που βρίσκονται εκεί έχει αρχίσει η μεταφορά ατόμων με ελικόπτερο, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, που αρχικά μεταφέρονται στο ιατρείο και στη συνέχεια τους παρέχονται ζεστά ροφήματα και κουβέρτες, ενώ δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Τρία μικρά παιδιά, που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic, μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε και από εκεί θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο, καθώς παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας. Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Τα άλλα πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια έχουν εντολή να σχηματίσουν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, προκειμένου να το προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες και να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία επιβίβασης των εγκλωβισμένων σε σωσίβιες λέμβους και η μετεπιβίβασή τους σε άλλο πλοίο.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη δύο ρυμουλκά που ρίχνουν νερό στη φωτιά και φαίνεται πως η πυρκαγιά στο πλοίο έχει περιοριστεί.

Σε ανοιχτή γραμμή ο πρωθυπουργός με τον Ρέντσι

Από νωρίς το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο γραφείο του και ενημερώνεται για την κατάσταση από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι για το συντονισμό της επιχείρησης. Στο υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, ενώ ενημερώθηκαν και οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, καθώς στο πλοίο επιβαίνουν πέρα από τους Ελληνες και τους Ιταλούς, πολίτες από την Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ολλανδία.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η πιο δύσκολη επιχείρηση

«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία γιατί τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά προκειμένου να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.

Το πλοίο επέστρεψε

Το πλοίο επέστρεψε και έδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι και ξεκίνησε η ομαλή αποβίβαση των επιβατών, χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα ή τραυματισμός, σύμφωνα με εκπρόσωπο του λιμενικού. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και πλέον κλιμάκιο της πυροσβεστικής θα εκτιμήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Δείτε ακόμη:

Χαρίτσης: Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί και το ΔΝΤ δεν τον αφήνει

Παναγιωτόπουλος: «Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν»

Έφοδος ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X