Ελλάδα

ΣτΕ: Τα κτίρια στο Ελληνικό δεν είναι “μνημεία”

ΣτΕ: Τα κτίρια στο Ελληνικό δεν είναι “μνημεία”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ορθώς δεν χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία κτίρια του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως αποφάνθηκε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου.

Ειδικότερα, το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 10 κατοίκων μεταξύ των οποίων είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Τα κτίρια αυτά είναι:

1) Το αρχικό κτίριο του Δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων),
2) Ο παλιός πύργος ελέγχου
3) Το συγκρότημα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτίρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτιρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική και εν γένει ιστορική σημασία τους και κατέληξε ότι για κανένα από αυτά «δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ως μνημείων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X