Ελλάδα

Συντάξεις αναπηρίας: Καταβάλλονται χωρίς περικοπές σε δικαιούχους που εργάζονται

Συντάξεις αναπηρίας: Καταβάλλονται χωρίς περικοπές σε δικαιούχους που εργάζονται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η καταβολή και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως περικοπή μέχρι στιγμής, της σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου και των προνοιακών ή άλλων επιδομάτων όσων προσώπων πάσχουν από αναπηρία, εάν αναλαμβάνουν απασχόληση για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Προϋπόθεση η αναπηρία να οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης με ποσοστό 50% και πάνω.

Όλα τα παραπάνω που έχουν θεσμοθετηθεί σε πρόσφατο νόμο (ν.4488/2017, άρ. 23) τίθενται σε ισχύ αφού η σχετική εγκύκλιος υπογράφηκε από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για να μην υπάρξει περικοπή της σύνταξη ή των επιδομάτων που χορηγούνται στους δικαιούχους αυτής της κατηγορίας είναι σύμφωνα με όσα αναφέρει το dikaiologitika.gr οι εξής:

– Η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση των προσώπων αυτών δεν θα επηρεάζει τη σχετική κρίση αξιολόγησης περί ανικανότητας για κάθε βιοποριστική εργασία κατά τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τα ΚΕ.Π. Α.
– Η κρίση πιστοποιείται με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας η οποία θα ισχύει για τρία έτη.
– Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να το δηλώσουν στο. Ε. Φ. Κ. Α., στο Ε. Τ. Ε. Α. Ε. Π. και στις υπηρεσίες πρόνοιας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X