Ελλάδα

Σύψας: Επιστρέφουμε στην εποχή της Γουχάν -Ολικό lockdown -Ξεκίνησε το τρίτο κύμα μετά τις 15 Ιανουαρίου

Σύψας: Επιστρέφουμε στην εποχή της Γουχάν -Ολικό lockdown -Ξεκίνησε το τρίτο κύμα μετά τις 15 Ιανουαρίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σήμερα στο ΣΚΑΪ, εξέφρασε έντονη ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά το πρώτο κρούσμα από τη Νότια Αφρική που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο «η μετάλλαξη (σ.σ.: της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».
Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Άρα, είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».

Κατά τον Νίκο Σύψα «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».

 Ολικό lockdown στην Αττική – Οι λόγοι που θα επιβληθεί

Χαλκιδική Λασίθι και Ζάκυνθος μπαίνουν στην κόκκινη ζώνη λόγω εκτόξευσης των κρουσμάτων. Στο Ηράκλειο από την άλλη εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές.
Η αστυνομία έπαιζε κυνηγητό με νεαρούς που συνωστίζονταν σε πλατεία. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα οι αρχές διέλυαν πάρτι, σε ένα από αυτά μετείχαν 17 άτομα στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ στο ιδιοκτήτη 3 χιλιάδων ευρώ.
Δυο εβδομάδες με τα καταστήματα ανοιχτά ήταν αρκετές για να δώσουν μια ραγδαία αυξητική τάση στα θετικά κρούσματα.

Μετά την Αττική και την Πάτρα στο κόκκινο μπήκαν σήμερα τρεις ακόμη περιφέρειες της χώρας, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και το Λασίθι οπου επιβλήθηκε και απαγόρευση κυκλοφορίας απο τις έξι το απόγευμα.

Νέοι τρέχουν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς στο κέντρο του Ηρακλείου. Για αρκετή ώρα το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία έπαιζε κυνηγητό με τα νεαρά άτομα που συνωστίζονταν στην πλατεία Ελευθερίας.
Για ανεύθυνη στάση έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης προειδοποιώντας από το MEGA για επιβολή σκληρού λοκντάουν.

«Εάν οι γιατροί μου πουν ότι είμαστε σε χειρότερη στιγμή προφανώς κάτι θα κόψουμε και θα πάμε σε κάτι αυστηρότερο. Πάντα υπάρχει μπροστά και η περίπτωση του ολικού λοκντάουμ όλα είναι στο τραπέζι.»

Μια εβδομάδα μπροστά, δυο πίσω είναι ο ρυθμός με τον οποίο ανοίγει και κλείνει το ακορντεόν των λοιμωξιολόγων.

Δεν πρέπει δηλαδή να αποκλείεται πως ό,τι ανοίγει, μετά από δυο εβδομάδες μπορεί να ξανακλείσει ανάλογα με το πόσο επιβαρύνει τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Τα βλέμματα των ειδικών πέφτουν τώρα πάνω στα Γυμνάσια που από Δευτέρα λειτουργούν κανονικά και στις κόκκινες περιοχές αυξάνοντας και την κινητικότητα του πληθυσμού.

«Τα Γυμνάσια στις κόκκινες επίσης θα προσθέσουν. Άρα θα έχουμε αυξημένη κινητικότητα και αυξημένη μετάδοση του ιού. Αν λοιπόν δούμε ότι αυτό ανεβαίνει κι άλλο τότε θα υπάρξουν οπωσδήποτε αντίμετρα.»

Πάρτι… ανευθυνότητας

Κάποιοι όμως δεν πτοούνται ούτε από τα βαριά πρόστιμα με την αστυνομία να διαλύει το Σάββατο το βράδυ πάρτυ σε σπίτι με 17 άτομα. Η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 300 ευρώ στους συμμετέχοντες και 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της οικείας ο οποίος καταζητείται. Δεν ήταν όμως και το μοναδικό πάρτυ καθώς εντοπίστηκαν ακόμη δυο οικιακά πάρτυ με συνολικά εννέα συμμετέχοντες στους οποίους επιβλήθηκαν ανάλογα πρόστιμα.

Ενώ πονοκέφαλο έχει προκαλέσει ο εντοπισμός της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, όπου ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα,

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι» δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως 174 κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό 108 νέων, εκ των οποίων τα 80 στην Αττική.

Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι

Τα νέα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά από τους ειδικούς και το κυβερνητικό επιτελείο και αν απαιτηθεί θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις. Όπως έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός σφοδρού τρίτου κύματος της πανδημίας που θα επαναφέρει την πίεση στο ΕΣΥ και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία. Ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, καθώς το ενδεχόμενο νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, προκαλώντας απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει δραματικά την οικονομία, δεδομένου ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ. Πάντως στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Έλλειψη εμβολίων: Τρίζει η θέση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- Πιέσεις για παραίτηση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X