Ελλάδα

Τουρκία: Αγοράζει τόνους χρυσού ο Ερντογάν ενώ η λίρα «γκρεμοτσακίζεται»!

Τουρκία: Αγοράζει τόνους χρυσού ο Ερντογάν ενώ η λίρα «γκρεμοτσακίζεται»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μαζικές αγορές χρυσού προχώρησε η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία τον Αύγουστο, καθώς έχει ως στρατηγική να μειώσει την εξάρτηση της λίρας από το δολάριο, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται στοιχεία που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Η Τουρκία και ο χρυσός

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η κεντρική τράπεζα αποθήκευσε περίπου 41 τόνους χρυσού στα κρατικά θησαυροφυλάκια, τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2002, όταν άρχισε η δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων της WGC. Η Τουρκία αγόρασε τα τρία τέταρτα της συνολικής ζήτησης χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, η οποία ανήλθε τον Αύγουστο συνολικά σε περίπου 61 τόνους.

Παράλληλα, και οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας και της Κίνας συνέχισαν τις αγορές του πολύτιμου μετάλλου, αν και σε μικρότερη έκταση από τους προηγούμενους μήνες. Η Ρωσία αγόρασε 11,3 τόνους και η Κίνα 5,9 τόνους.

Βομβάρδισε Κούρδους ο Ερντογάν και… έτοιμος για «ντου» στην Συρία! Οι στιγμές των “χτυπημάτων” (vids)

Η Handelsblatt αναφέρει ότι την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα τους ενώνει η προσπάθειά τους να μειώσουν με τις αγορές χρυσού την εξάρτηση των νομισμάτων τους από το δολάριο. Η εμπορική σύγκρουση και οι απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Τουρκίας θα είχαν έτσι μικρότερες επιπτώσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων τους.

Η τουρκική λίρα… στα τάρταρα

Ιδιαίτερα η οικονομία της Τουρκίας είναι ευάλωτη σε μία πτώση της ισοτιμίας της λίρας , καθώς η χώρα είναι πολύ εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Και η εικόνα του νομίσματος δεν δείχνει να βοηθά.

Μέσα στην πρώτη μόλις ώρα από την στιγμή που «εκτοξεύτηκαν» χθες οι απίστευτες, ανοιχτές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Τουρκίας, το αποτέλεσμα… φάνηκε στην γειτονική χώρα. Κι αυτό διότι το εθνικό της νόμισμα, η τουρκική λίρα, καταγράφει μεγάλη πτώση.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του σταθμού στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ενώ το πρωί της Δευτέρας, 07.10.2019, όλες οι συζητήσεις στην γειτονική χώρα είχαν να κάνουν με το «ελεύθερο» του Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν να «μπει» στην Συρία, πλέον το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις μία ώρα από τα «πολεμικά» tweets του Τραμπ, η λίρα υποτιμάται κατά 2,10% έναντι του δολαρίου και κατά 2,20% έναντι του ευρώ!

Αν συνυπολογίσουμε το ότι η λίρα της Τουρκίας έχει υποτιμηθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο οριακή μοιάζει η κατάσταση στην γειτονική χώρα.

Δείτε το βίντεο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X