Ελλάδα

Βενιζέλος: Κοινή προσφυγή με την Τουρκία στη Χάγη

Βενιζέλος: Κοινή προσφυγή με την Τουρκία στη Χάγη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει και όχι «να δείχνει ότι προστατεύει» τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τα ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ.

Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τη χώρα να «εγκαταλείψει τη ροπή προς τον εθνικολαϊκιστική ρητορεία». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνηγόρησε με τη Ντόρα Μπακογιάννη στην επανέναρξη των διερευνητικών διαδικασιών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, με τελικό στόχο την υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στο ΔΔ της Χάγης».

Σημείωσε μάλιστα σχετικά, ότι την σχετική πρωτοβουλία: «θα πρέπει να την ορίζουμε εμείς και όχι η παραβατικότητα της γείτονος. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις μας δηλώνοντας ότι θα δεχθούμε την ετυμηγορία του ΔΔ της Χάγης. Δεν βοηθούν πρωτοβουλίες η μερική οριοθέτηση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ή η μερική ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο».

Ακόμα προειδοποίησε πως «Οι στρατιωτικού χαρακτήρα κρίσεις λήγουν με μορατόριουμ και με διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που υπαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο», ενώ χρησιμοποίηση τη ρήση του εθνικού ποιητή, Διονύσιο Σολωμού, πως «εθνικόν είναι το αληθές». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για «απομάκρυνση της Τουρκίας από τα στοιχεία που ορίζουν τη συμπεριφορά μια αστικής φιλελεύθερης Δημοκρατίας και μιας χώρας του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, περιγράφοντας την τουρκική εξωτερική πολιτική, σημείωσε πως: «Οι βασικές επιλογές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εξαγγέλωνται. Υπάρχει μακρά περίοδος επώασης. Και μετά ακολουθεί το επόμενο βήμα. Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και όχι απλά να δειχνει οτι τα προστατεύσει».

Δείτε ακόμη:

Ντόρα Μπακογιάννη: Τις διαπραγματεύσεις στη Χάγη να επανεκκινήσουμε με την Τουρκία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X