Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Ψυχρολουσία! Φόρος και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

ΕΝΦΙΑ: Ψυχρολουσία! Φόρος και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όχι απλά βαρύς, αλλά και… ασήκωτος! Τέτοιος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ το 2020 σε σχέση με τα χαμηλά ποσά που πλήρωσαν μέχρι σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες σε 7.000 περιοχές.

Κι αυτό εξαιτίας της επέκτασης των αντικειμενικών τιμών στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Σύμφωνα με αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζει η Realnews, σε 15 περιοχές της χώρας η αύξηση του φόρου θα διαμορφωθεί από 19 έως 443 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ και η… οδυνηρή επέκταση

Η επέκταση της επιβολής του φόρου στα εκτός σχεδίου ακίνητα και οικόπεδα αναμένεται να γίνει με το τρίτο κύμα αλλαγής των αντικειμενικών αξιών και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν μέρος του πιθανού δημοσιονομικού κενού που «βλέπουν» οι δανειστές για το 2020, λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των φοροελαφρύνσεων.

Το προσεχές διάστηµα αναµένεται να καθοριστούν οι νέες αντικειµενικές αξίες για ακίνητα που µέχρι στιγµής φορολογούνται ελάχιστα, οι οποίες θα διαµορφώσουν τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τους υπόλοιπους φόρους των ακινήτων.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της «R», σε πρώτη φάση (δεν αποκλείεται οι αλλαγές να νοµοθετηθούν και εντός του 2019) στο στόχαστρο θα βρεθούν οικισµοί που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, στους οποίους ακίνητα µε πολύ µεγάλη εµπορική αξία επιβαρύνονται µε ιδιαίτερα χαµηλό ΕΝΦΙΑ.

Ένα ευρώ το στρέµµα

Στις περισσότερες µάλιστα των περιπτώσεων για κάθε στρέµµα ενός οικοπέδου επιβάλλεται φόρος περίπου 1 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτης οικοπέδου τεσσάρων στρεµµάτων στη Σαντορίνη καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ µόλις 6,45 ευρώ. Αντίστοιχα ο φόρος για οικόπεδο 420 τ.µ. στην Παλλήνη Αττικής είναι µόλις 10,44 ευρώ.

Σύµφωνα πάντα µε πληροφορίες, για τη δηµιουργία των νέων αντικειµενικών αξιών για ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης θα ληφθούν υπόψη οι τιµές που ισχύουν σε γειτονικές περιοχές.

Αλλάζουν οι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους-Η νέα κλίμακα

Γνώστες της κτηµαταγοράς επισηµαίνουν ότι µε αυτόν τον τρόπο θα αρθούν οι αδικίες, καθώς σήµερα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου σε µια περιοχή που υπάρχουν αντικειµενικές τιµές πληρώνει υψηλούς φόρους και κάποιος άλλος, που κατέχει ένα ακίνητο εκτός σχεδίου πόλης, πληρώνει πολύ µικρό ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις -και µάλιστα σε δηµοφιλείς τουριστικές περιοχές- όπου φορολογούµενοι µε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες πληρώνουν τον ίδιο φόρο -ή ακόµη και µικρότερο- µε κάποιον που έχει ένα µικρό διαµέρισµα σε µια πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ για ένα οικόπεδο 1.200 τ.µ. στη Μύκονο, µε κτίσµα 47 τ.µ., ανέρχεται µόλις στα 112 ευρώ, όσο δηλαδή µια µικρή γκαρσονιέρα σε µια από τις λεγόµενες «λαϊκές» γειτονιές των Αθηνών.

Οι αντικειμενικές…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι µέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αντικειµενικές αξίες στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου παρατηρείται τεράστια ψαλίδα ανάµεσα στις αντικειµενικές και εµπορικές τιµές.

Σε δεύτερη φάση, εντός του 2020, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονοµικών αναµένεται να µπουν και τα αγροτεµάχια. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόµη το πώς θα φορολογούνται, καθώς στην πλειονότητά τους, κυρίως αυτά που βρίσκονται σε ορεινές, ηµιο-ρεινές και πεδινές περιοχές, δεν έχουν υψηλή εµπορική αξία.

Σήµερα αυτά τα αγροτεµάχια επιβαρύνονται µε περίπου 1 ευρώ το στρέµµα. Παράλληλα, τα αγροτεµάχια εξαιρούνται από τον συµπληρωµατικό φόρο. Τα φιλέτα Οι αναπροσαρµογές στις αντικειµενικές αξίες στα εκτός σχεδίου πόλης θα γίνουν παράλληλα µε την αλλαγή των αντικειµενικών και στα εντός σχεδίου πόλης, προκειµένου να εξοµοιωθούν µε τις εµπορικές τιµές.

Ηδη την τελευταία χρονιά οι εµπορικές τιµές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας σε ποσοστό άνω του 30%, τη στιγµή που σε πολλές περιοχές της χώρας οι εµπορικές τιµές είναι πολύ µεγαλύτερες από τις τιµές ζώνης που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2018.

Η σταθερότητα και ο φόρος

Σηµειώνεται δε ότι σε περισσότερες από 4.000 περιοχές της χώρας διατηρήθηκαν οι τιµές στα ίδια επίπεδα. Ο φόρος για τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης δεν υπολογίζεται µε βάση την τιµή ζώνης, αλλά κυρίως µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα και την παλαιότητα των κτισµάτων. Οπως επισηµαίνουν οι φοροτεχνικοί, πρόκειται για ένα σύστηµα το οποίο οδηγεί σε πολύ χαµηλότερες αντικειµενικές αξίες σε σχέση µε τις πραγµατικές.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι οι µεγαλύτερες επιβαρύνσεις να αφορούν οικόπεδα και κτίσµατα µεγάλης εµπορικής αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόµη και εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής υπάρχουν περιοχές όπου εκατοντάδες ακίνητα βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Μετά την επέκταση των αντικειµενικών αξιών και στα εκτός σχεδίου ακίνητα, οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 2011 ήταν η τελευταία φορά που επεκτάθηκαν οι αντικειµενικές αξίες, µε την ένταξη 4.500 περιοχών σε 25 νοµούς της χώρας.

Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Η επέκταση των αντικειµενικών αξιών τόσο στα εντός όσο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα αναµένεται να επηρεάσει και µια σειρά από φόρους που επιβάλλονται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων.

Εκτός, όµως, από τον αυξηµένο ΕΝΦΙΑ, η άνοδος των αντικειµενικών αξιών σε περισσότερες από 7.000 περιοχές της χώρας θα συµπαρασύρει αρκετούς ακόµη φόρους, µεταξύ των οποίων τον φόρο µεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται µε 3% επί των αντικειµενικών αξιών και επιβαρύνει τον αγοραστή, και τον φόρο γονικής παροχής και κληρονοµιάς. Επίσης, από την άνοδο των αντικειµενικών τιµών αυξάνονται το τεκµαρτό εισόδηµα, ο φόρος δωρεάς ακινήτων, αλλά και το τέλος εγγραφής των ακινήτων στο Κτηµατολόγιο.

Παραδείγµατα για τον ΕΝΦΙΑ

Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού συµβούλου Χρήστου Βούκα, η εφημερίδα παρουσιάζει µερικά ενδεικτικά παραδείγµατα µε τον εκτιµώµενο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων µετά την αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών. Οι υπολογισµοί έχουν γίνει µε βάση τις αντικειµενικές αξίες που ισχύουν για γειτονικά ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

1) Κερατσίνι: Οικόπεδο 162 τ.µ. µε κτίσµα 68 τ.µ. που έχει ΕΝΦΙΑ 62 ευρώ, µετά τις αναπροσαρµογές των αντικειµενικών αξιών, θα επιβαρύνεται µε 81 ευρώ.

2) Καλύβια Αττικής: Κτίσµα 135 τ.µ. σε οικόπεδο 1.860 τ.µ. έχει σήµερα ΕΝΦΙΑ 260 ευρώ, ενώ το 2020 θα έχει 410 ευρώ.

3) Παλλήνη: Κτίσµα 60 τ.µ. σε οικόπεδο 420 τ.µ. έχει φέτος ΕΝΦΙΑ 227 ευρώ, ενώ του χρόνου θα επιβαρύνεται µε 409 ευρώ.

4) Μύκονος: Κτίσµα 47 τ.µ. σε οικόπεδο 1.200 τ.µ. έχει σήµερα ΕΝΦΙΑ 112 ευρώ, ενώ του χρόνου θα έχει 282 ευρώ.

5) Αντίπαρος: Οικόπεδο 1.400 τ.µ. επιβαρύνεται σήµερα µε ΕΝΦΙΑ 0,90 ευρώ, ενώ µε τις νέες αντικειµενικές αξίες ο φόρος ακινήτων θα φτάσει στα 195 ευρώ.

6) Ιωάννινα: Σε οικόπεδο 2.000 τ.µ. ο ΕΝΦΙΑ είναι σήµερα 2,68 ευρώ, ενώ το 2020 θα φτάσει στα 178 ευρώ.

7) Ρέθυµνο: Σε οικόπεδο 4.700 τ.µ. ο ΕΝΦΙΑ σήµερα είναι 2,60 ευρώ και θα φτάσει στα 168 ευρώ το 2020.

8) Σαντορίνη: Οικόπεδο 4.000 τ.µ. που έχει ΕΝΦΙΑ σήµερα 6,45 ευρώ θα ανέλθει του χρόνου στα 450 ευρώ.

9) Πόρτο Χέλι: Οικόπεδο 3.185 τ.µ. που επιβαρύνεται σήµερα µε φόρο 2,40 ευρώ εκτιµάται ότι το 2020 θα φτάσει στα 191 ευρώ.

10) Επίδαυρος: Οικόπεδο 420 τ.µ. επιβαρύνεται µε ΕΝΦΙΑ 17,8 ευρώ σήµερα και θα φτάσει στα 440 ευρώ του χρόνου.

11) Κεφαλονιά: Οικόπεδο 750 τ.µ. έχει ΕΝΦΙΑ σήµερα 1,80 ευρώ και θα φτάσει στα 99 ευρώ το 2020.

12) Σχηµατάρι: Οικόπεδο 250 τ.µ. έχει ΕΝΦΙΑ 1,2 ευρώ σήµερα και µε τις αλλαγές στις αντικειµενικές αξίες θα φτάσει του χρόνου στα 24 ευρώ.

13) Πάρος: Οικόπεδο 3.150 τ.µ. επιβαρύνεται σήµερα µε ΕΝΦΙΑ 14,20, ενώ το 2020 θα φτάσει στα 284 ευρώ.

14) Αίγινα: Οικόπεδο 3.125 τ.µ. που έχει σήµερα ΕΝΦΙΑ 27,50 ευρώ, θα φτάσει του χρόνου στα 282 ευρώ.

15) Μεσσηνία: Οικόπεδο 2.400 τ.µ. που επιβαρύνεται σήµερα µε ΕΝΦΙΑ 5,20 ευρώ, το 2020 θα φτάσει στα 216 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X