Θέμα

Επικίνδυνες κόντρες κυβέρνησης με τους λοιμωξιολόγους-Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Επικίνδυνες κόντρες κυβέρνησης με τους λοιμωξιολόγους-Τι φοβούνται οι επιστήμονες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιθέσεις τους υφίστανται τόσο στις διαδημοτικές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, όσο και για τον τρόπο που πρέπει να ανοίξει η αγορά, καθώς οι λοιμωξιολόγοι επέμεναν ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν rapid test πριν πάνε στις δουλειές τους.

 Έτσι ο αναπληρωτής υπουργός   Υγείας  κ. Κοντοζαμάνης   πέρασε χθες το βράδυ από την Βουλή τροπολογία, που ορίζει ως υποχρεωτική τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στους εργαζόμενους των κλάδων που θα επαναλειτουργήσουν, καθώς και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το είδος του τεστ αφού θα έπρεπε να υπάρχει και το κόστος του εγχειρήματος.

Η τροπολογία μιλάει γενικά και αόριστα  για «τεστ ανίχνευσης κορονοϊού» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα self test καθώς θα είναι δωρεάν. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα self test δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι από την Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα πάνε στις δουλειές τους χωρίς να έχουν κάνει κανένα τεστ .

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν ωστόσο εύκολη για την κυβέρνηση, καθώς η  επιτροπή των ειδικών  εξέφρασε τις αντιρρήσεις της  γιατί θεωρεί  ότι  τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί δεν έδωσαν το πράσινο φως για τις μετακινήσεις των πολιτών από δήμο σε δήμο, γιατί όπως είπαν η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί επικίνδυνα. Γι αυτό άλλωστε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο θέμα τόνισε  πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά.

Ο υπουργός ήθελε με τον τρόπο αυτό να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο, εάν διαπιστωθεί ότι  γίνεται κατάχρησή του από τους πολίτες ή χρήση του μέτρου για άλλους λόγους πέραν της άσκησης.

Σύμφωνα  με πληροφορίες οι ειδικοί εμφανίστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις κυβερνητικές πιέσεις, καθώς οι περισσότεροι εμφανίζονται ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την κακή εξέλιξη της πανδημίας στην επιτροπή.

Το γεγονός ακόμα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους επικαλείται στις δημόσιες δηλώσεις του, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απ όσα λένε οι ειδικοί, έχει εκνευρίσει τους λοιμωξιολόγους οι οποίοι όπως φαίνεται αποφάσισαν να αντιδράσουν.

Παράλληλα οι πληροφορίες λένε ότι αρκετά συχνά κυβερνητικά στελέχη ασκούν πιέσεις  σε μέλη της επιτροπής προκειμένου να τα πάρουν με το μέρος τους αδιαφορώντας  για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις τους.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι παρά πολύ άσχημη την συγκεκριμένη στιγμή τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να αντιταχθούν στις επιθυμίες της κυβέρνησης καθώς πιστεύουν ότι η ιστορία αυτή μπορεί να έχει ιδιαίτερα άσχημη κατάληξη. Γνωρίζοντας μάλιστα το που βρίσκεται  το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα, οι περισσότεροι εμφανίστηκαν αρνητικοί στο να συμφωνήσουν με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X