Επιλογές

Ανακούφιση για χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια του ΟΕΚ

Ανακούφιση για χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια του ΟΕΚ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Aνακούφιση για χιλιάδες δανειολήπτες με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για τα δάνεια ΟΕΚ σε εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Κωνσταντίνος Μπάρκας στην Βουλή.

«Επιδοτούνται από τον πρώην ΟΕΚ οι δόσεις δανείων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες και οι δικαιούχοι έχουν λάβει επιδότηση επιτοκίου που έθετε ο πρώην ΟΕΚ. Παρέχεται εξουσιοδότηση μετά από γνώμη του ΟΑΕΔ (διάδοχος του ΟΕΚ) να μπορούν να επιδοτούνται οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των παραπάνω δανείων».

«Με την υπουργική απόφαση αυτή θα καθορίζονται τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση όπως ιδίως το εισόδημα, η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας,  το ύψος των καταθέσεων κ.α.»

«Από την υλοποίηση αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα οφειλέτες που εξακολουθούν να οφείλουν και αντιμετωπίζουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους προς τις τράπεζες με κίνδυνο την απώλεια της κατοικίας τους».

Τονίζεται επίσης ότι «οι δαπάνες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά καλύπτονται από τα έσοδα του Ενιαίου Λογαριασμού και την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών του ν. 4344».

Ενώ, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας αναμένεται από την ρύθμιση αυτή να ωφεληθούν περίπου 40.000 νοικοκυριά.

Δάνεια που χορηγήθηκαν έως το 2014

Να σημειώσουμε, ότι πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν έως το 2014 σε περίπου 120.000 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 45.000 περίπου εξακολουθούν να οφείλουν, και τα οποία προορίζονταν για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση υπό κατασκευή κατοικίας, την επέκταση υπάρχουσας κατοικίας και την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας.

Ειδικότερα, παρέχεται η εξουσιοδότηση, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ (ο οποίος κατέστη καθολικός διάδοχος του καταργηθέντος ΟΕΚ, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4144/2013), να μπορούν να επιδοτούνται οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν σε εργαζομένους από ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες με επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 2 του ν. 2116/1993 και 37 του ν. 2224/1994.

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση (όπως ιδίως το εισόδημα, η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας και το ύψος των καταθέσεων), τα ποσοστά επιδότησης της έντοκης τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής και κάθε άλλο αναγκαίο διαδικαστικό και λεπτομερειακό ζήτημα για την υλοποίηση της προβλεπόμενης επιδότησης.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Σοκ στην Εύβοια: Πρώην πρόεδρος ομάδας αυτοκτόνησε με καραμπίνα μέσα στο γήπεδο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X