Επιλογές

Αυξάνονται 220.000 επικουρικές συντάξεις

Αυξάνονται 220.000 επικουρικές συντάξεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες θα είναι οι επικουρικές συντάξεις, που θα λάβουν, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαΐου, περίπου 220.000 συνταξιούχοι.  Το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑΕΠ αποφάσισαν να υπολογίσουν στα πραγματικά ποσά σύνταξης τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ, που λανθασμένα παρακρατούσε από το καλοκαίρι του 2016 και μετά.

Υπάρχει και η επιστροφή των αναδρομικών ύψους 60 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 21 μήνες. Αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει το καλοκαίρι και πιθανότατα θα γίνει εφάπαξ.

Ετσι με την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Μαΐου και εφεξής, η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011 υπέρ του ΑΚΑΓΕ θα υπολογίζεται στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων άνω των 300 ευρώ του ΕΤΕΑΕΠ.

Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, σε εκπροσώπους συνταξιοδοτικών οργανώσεων, με τους οποίους συναντήθηκε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε ότι τα αναδρομικά ποσά θα επιστραφούν για όσες περιπτώσεις προκύπτουν, μέσα στους επόμενους μήνες. Θα κατατεθούν απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή αιτήσεων, ούτε άλλη ενέργεια εκ μέρους τους.

Κατά μέσον όρο 15-16 ευρώ

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για το Ταμείο εκτιμάται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα μοιραστούν σε περίπου 220.000 συνταξιούχους, με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στα 15-16 ευρώ.

Στους «τυχερούς» που θα δουν τις συντάξεις τους αυξημένες συγκαταλέγονται συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (πρ. ΤΕΑΔΥ), πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) και τραπεζοϋπάλληλοι.

Τα μεγαλύτερα ποσά, λόγω και των μεγαλύτερων κρατήσεων που είχαν, φαίνεται πως προκύπτουν για πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, τελωνειακούς, πρώην εργαζομένους στη ΔΕΗ, σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κ.ά.

Γιώργος Χρηστάκης

5 SOS για τις δαπάνες με κάρτες που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X