Αναλύσεις

Χρεώσεις Τραπεζών

Χρεώσεις Τραπεζών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η νόμιμη αμοιβή των τραπεζών είναι το τόκος και η δυνατότητα χρήσης του χρήματος. Οι προμήθειες πιστεύω ότι αποτελούν μία μη νόμιμη επιπλέον αμοιβή, που οδηγεί σε διόγκωση κυρίως των δανειακών υποχρεώσεων. Εξάλλου και η Τράπεζας της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή των τραπεζών, είχε απαγορεύσει την είσπραξη προμήθειας σε δάνεια σε δραχμές και συνάλλαγμα με ελεύθερα διαπραγματεύσιμο επιτόκιο!
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη νομολογία για το μη νόμιμο υπολογισμό των τόκων σε 360 ημέρες και όχι σε 365 ημέρες, όπως είναι το εύλογο, καθώς και για τη μη νόμιμη χρέωση διαφόρων εξόδων και προμηθειών από τις τραπεζικές εταιρείες!
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν αιτούμεθα αντίγραφα συμβάσεων και αναλυτικό λογαριασμό, οι τράπεζες απαιτούν πάνω από 100 ευρώ για έξοδα (για κάθε σύμβαση), παρότι ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει τα εν λόγω έγγραφα να δίνονται ανέξοδα (βλ.Ν.2251/94 άρθρο 2 παρ.5).
Συνεπώς είναι επιβεβλημένος ο Δικαστικός έλεγχος των τραπεζικών χρεώσεων και εν γένει των συμβάσεων και της εξέλιξης τους και αυτός ο έλεγχος θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό των οφειλών και σε ανάσα για τους καλόπιστους δανειολήπτες.

Γεώργιος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X