Επιλογές

Δημοσκόπηση: Μύθοι και αλήθειες για τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Δημοσκόπηση: Μύθοι και αλήθειες για τα σενάρια της αυτοδυναμίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύο σενάρια για την αυτοδυναμία της ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της Pulse για το Σκάι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει εξακομματική Βουλή με το κόμμα «Μέρα25» του Γιάνη Βαρουφάκη να μένει εκτός. Σε αυτό το σενάριο η ΝΔ λαμβάνει 154 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 77 έδρες. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 25 έδρες, το ΚΚΕ με 17 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 15 έδρες και η Ελληνική Λύση με 12 έδρες.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επτακομματική Βουλή με τη ΝΔ να καταλαμβάνει 151 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 74 έδρες. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 23 έδρες, το ΚΚΕ με 16 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με 12 έδρες και η Μέρα25 με 9 έδρες.

Ομως, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται μεταξύ 36,5%-31,5% ανεξαρτήτως τι ποσοστά παίρνουν τα άλλα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, δεν υπάρχουν δύο σενάρια για την αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά τουλάχιστον δέκα.

Από αυτά τα μισά περίπου δίνουν αυτοδυναμία στη ΝΔ και τα άλλα μισά όχι. Βεβαίως, η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται τόσο από τον αριθμό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή, αλλά από το ποσοστό που συγκεντρώνουν εκείνα που μένουν εκτός κοινοβουλίου.

Συνεπώς αν τα τρία τελευταία κόμματα από τα έξι ή τα επτά που μπουν στη Βουλή έχουν πάρει κατά 1% περισσότερες ψήφους το καθένα από εκείνα που λέει η δημοσκόπηση, η αυτοδυναμία θέλει υψηλότερο ποσοστό από την περίπτωση που πάρουν το ποσοστό που αναφέρεται στη δημοσκόπηση.

Επίσης, η ΝΔ από το 31,5% ως το 35% δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι ίδιο με εκείνο των προηγούμενων εκλογών.

Συνεπώς με βάση τη δημοσκόπηση και τα σενάρια το κρίσιμο ποσοστό, η οριακή γραμμή που θα κρίνει την αυτοδυναμία είναι μεταξύ 34,5% και 35% για το πρώτο κόμμα, δηλαδή τη ΝΔ, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Δημοσκόπηση: Η “ψαλίδα” και η αυτοδυναμία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X