Ελλάδα

Δραματική έκκληση Κύπριας φοιτήτριας στη Βρετανία: Θα αφήσετε να πεθαίνει κόσμος

Δραματική έκκληση Κύπριας φοιτήτριας στη Βρετανία: Θα αφήσετε να πεθαίνει κόσμος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δραματική είναι η έκκληση που κάνει μια Κύπρια φοιτήτρια Ιατρικής που βρίσκεται στη Βρετανία, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε σχέση με τον κορονοϊό.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν ακολουθεί τα μέτρα που έχουν πάρει αρκετές χώρες παγκοσμίως για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια υγειονομική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, παρά τους νεκρούς και τα συνεχόμενα αυξανόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Η φοιτήτρια Ιατρικής μιλώντας στο Sigma TV και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ανέφερε ότι «δεν θέλει να σχολιάσει τα μέτρα, αφού δεν είναι η αρμόδια», αλλά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κατανόηση και ευαισθησία όσον αφορά στους φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι έχουν ακούσει διάφορα, ότι πρέπει να παραμείνουν στις χώρες που βρίσκονται και δεν θα πάθουν τίποτα και ότι πρέπει να επωφεληθούν από το επίδομα των 750 ευρώ.

Την ίδια ώρα η φοιτήτρια μοιράστηκε την εμπειρία που είχε την προηγούμενη Παρασκευή όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε απότομα μετά τον υψηλό πυρετό που είχε τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι αλήθεια ότι συχνά στη Βρετανία θέλουν να υπογραμμίζουν τις διαφορές που έχουν με την ηπειρωτική Ευρώπη. Γνωστός άλλωστε και ο τίτλος βρετανικής εφημερίδας της δεκαετίας του 1940 που ανέφερε ότι «ομίχλη στην Μάγχη, αποκόπηκε η ήπειρος».

Ορισμένες φορές οι διαφορές αυτές αφορούν και διαφορετικά πολιτιστικά πρότυπα, ακόμη και μια διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Συχνά αυτό παίρνει τη μορφή ενός ιδιότυπου «ρεαλισμού» που μπορεί και να αγγίζει τον κυνισμό, ιδίως σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν παραδοσιακά οι φορείς εξουσίας τα κοινωνικά προβλήματα.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να στηρίζεται στις ακόλουθες παραδοχές. Εφόσον, η πλέον η μετάδοση του ιού γίνεται μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας.

Αυτό που χρειάζεται είναι μέτρα αυτό-απομόνωσης των ήπιων κρουσμάτων, απεύθυνσης στο σύστημα υγείας μόνο των σοβαρών κρουσμάτων και με ατομική επιλογή αποφυγής του συγχρωτισμού. Ο στόχος είναι αφενός να είναι πιο αργή η εξάπλωση (πιο ομαλή η καμπύλη) με παράλληλη διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι τώρα να κλείσει τα σχολεία, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος διασποράς μέσω των σχολείων είναι συγκριτικά μικρός σε σχέση με την αναστάτωση και την υποχρέωση των γονιών να κάτσουν σπίτι αντί να είναι στην εργασία τους που μπορεί να είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχει υποστηρίξει επίσης ότι δεν είχε νόημα να ακυρωθούν οι μεγάλες συναθροίσεις γιατί ο συγχρωτισμός αφορά κυρίως αυτούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει διαφορά ανάμεσα σε ένα γήπεδο και μία παμπ. Βέβαια, οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις τελικά διακόπηκαν με πρωτοβουλία των διοργανωτριών αρχών.

Είναι αλήθεια από αυστηρά επιδημιολογική πλευρά και το πώς τελικά ένας πληθυσμός διαμορφώνει ανοσία σε ένα νέο παθογόνο, το ξεδίπλωμα μιας επιδημίας και η διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης», τελικά διαμορφώνει όρους οχύρωσης. Όμως, πάντα οι ειδικοί προσθέτουν και ένα «όμως»: οι κοινωνίες μας δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να αντέξουν το κόστος, μια που στη διαδρομή μέχρι την «ανοσία αγέλης» αρκετοί άνθρωποι θα πεθάνουν. Σε μικρό ποσοστό πιθανώς, και σίγουρα μικρότερο των επιδημιών άλλων εποχών, αλλά σε μεγάλο απόλυτο αριθμό και σίγουρα μεγαλύτερο αυτού που μπορούμε να θεωρήσουμε ανεκτό.

Δείτε ακόμη:

Βρετανία – Κορονοϊός: «Οι 20.000 νεκροί θα είναι καλό αποτέλεσμα»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X