Ελλάδα

Έντονοι φόβοι για τζιχαντιστές στην Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στη Συρία

Έντονοι φόβοι για τζιχαντιστές στην Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στη Συρία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα όσα συμβαίνουν στη Συρία υπάρχουν έντονοι φόβοι της επανεμφάνισης του ISIS!

Και αν υπάρξει εισβολή της Τουρκίας βορειοανατολικά που κρατούνται οι μαχητές του ISIS, ποιος ξέρει τι θα γίνει και αν φτάσουν στην Ελλάδα ή όχι…

Ο εφιάλτης της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) ζωντανεύει ξανά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Μπορεί επισήμως η Δύση να έχει «τελειώσει» με τους τζιχαντιστές, ωστόσο οι πυρήνες τους συνεχίζουν να προκαλούν πονοκεφάλους, ειδικά αν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και χτυπήσει περιοχές όπου βρίσκονται στρατόπεδα Κούρδων όπου κρατούνται μαχητές του Ι.Κ.

«Το Ι.Κ. αποτελεί πάντα απειλή η οποία μπορεί να επανεμφανιστεί, αν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δουν την προσοχή τους και τους πόρους τους να στρέφονται αλλού (…) προς μία μάχη εναντίον της Τουρκίας» εξηγούσε με νόημα χθες ο Σαμ Χέλερ του International Crisis Gτουρ. Από την πλευρά του και ο Αμπντελ Καρίμ Ομάρ, ανώτερος αξιωματούχος αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις της κουρδικής πλευράς, τόνιζε: «Η μάχη ενάντια στο Ι.Κ. δεν έχει ολοκληρωθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοδυτική Συρία, διαμένουν περισσότεροι από 70.000 εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους και 3.000 οικογένειες τζιχαντιστών σύμφωνα με τους Κούρδους. Και «αυτοί οι εγκληματίες ενδέχεται να δραπετεύσουν», καθώς κρατούνται σε απλά κτίρια που δεν είναι επαρκώς προστατευμένα. Η βόμβα που πυροδοτούν λοιπόν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι άλλη από τους στρατιώτες του Ι.Κ., που ως… πρόσφυγες θα ταξιδέψουν μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια στη γηραιά ήπειρο.

Όσο για τους Κούρδους;

Οι φόβοι να προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων είναι μάλλον ανεδαφικοί. Άλλωστε ως θύματα μιας τουρκικής εισβολής στη Συρία δεν πρόκειται να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά θα προτιμήσουν να κατευθυνθούν προς τα νότια.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X