Διεθνή

Γέφυρες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία

Γέφυρες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γέφυρες και διόδους προσέγγισης αναζητούν Τουρκία και ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί διαμηνύουν ότι αν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον μπορεί να αρθούν οι κυρώσεις. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τα ανοιχτά θέματα αν σταματήσουν οι απειλές.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κάλεσε τους Τούρκους να απελευθερώσουν τον Μπράνσον και να μην δοκιμάσουν να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τραμπ.

Ειδικότερα  σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα να άρει τις επιβληθείσες εναντίον της Τουρκίας κυρώσεις εάν η τελευταία προχωρήσει στην απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

Στην ίδια τοποθέτηση αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και προστίθεται ότι τα προβλήματ ατης Τουρκίας είναι αποτέλελεσμα μακροπρόθεσμων αιτιών και όχι των πρόσφατων αμερικανικών ενεργειών.

Επιπλέον ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρές» οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα η Άγκυρα απαντώντας στα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον.

«Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι (δασμοί) εκείνων (της Τουρκίας) αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ τους εφόσον δεν υπάρχουν απειλές, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ακόμα ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονται σε σταθερές βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμα φορά προς την εξομάλυνση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες τη επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας.

Στο μεταξύ, πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς απαίτησε για μια ακόμα φορά την απελευθέρωση του πάστορα που κρατείται στην Τουρκία ως γκιουλενιστής. «Ο κληρικός Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη επιβάλλει να απελευθερωθεί. Καλά θα κάνει η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς που είναι άδικα φυλακισμένοι σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι στις ΗΠΑ» έγραψε στο Twitter ο Πενς.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X