Διεθνή

Η φούσκα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η φούσκα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του Ελληνας ειδικός στα θέματα υδρογονανθράκων, είχε υποστηρίξει ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα είναι αποτελεσματικές και έχουν μεγαλύτερη σημασία για το γεωστρατηγικό παιχνίδι, παρά ουσία.

Είχε στη ρίξει στην εκτίμησή του ότι η Τουρκία δεν έχει την τεχνολογία για τέτοιες γεωτρήσεις. Επίσης, ότι ούτε οι ξένες εταιρείες που συνεργάζεται διαθέτουν την αναγκαία τεχνολογία (είχαν αποχωρήσει εκείνες που έχουν την τεχνολογία γιατί δεν ήθελαν να μπλέξουν ύστερα από το διεθνές ένταλμα που είχε εκδώσει η Κύπρος), η επιχείρηση κοστίζει πανάκριβα στην Τουρκία και στην κατάσταση που βρίσκεται η τουρκική οικονομία δεν θα μπορούσε η γειτονική χώρα να βρει τα αναγκαία κεφάλαια από τη διεθνή χρηματοοικονομική αγορά.

Και τώρα ο Ελληνας εμπειρογνώμονας δικαιώνεται. Η τουρκική απόπειρα στην ουσία δεν είναι παρά μία φούσκα, όπως προκύπτει από δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας. Αυτή κανει λόγο για προβλήματα στη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ . Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι, σε άρθρο του στην «Τζουμχουριέτ», γράφει ότι η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) δεν αντιμετώπιζε προβλήματα με εξοπλισμό όσο επιχειρούσε στα ανοιχτά της Μεσογείου. «Όταν άρχισε να πλησιάζει στην Κύπρο, η κατάσταση άλλαξε», σημειώνει ο αρθρογράφος στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, επικαλούμενος εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκία.

«Εδώ και 2 μήνες περίπου δεν προμηθεύουν την Τουρκία με τα απαραίτητα χημικά υλικά και παράγωγα», σημειώνει. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «προσπαθούμε να βρούμε μια προσωρινή λύση στη διεθνή αγορά», αλλά όπως παρατηρεί «η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πρόοδο των ερευνών». Για τις τουρκικές γεωτρήσεις στα τεμάχια Finike-1 και Karpaz-1, ο δημοσιογράφος σημειώθηκε ότι μια σειρά εταιριών αποσύρθηκαν και δεν παρέχουν υπηρεσίες, μηχανικούς, εξοπλισμό και υλικά. «Ωστόσο, οι ίδιες εταιρείες συμμετέχουν στις εργασίες στη θάλασσα του Μαρμαρά», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ενώ σειρά εταιρειών και χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, σε αντίθεση με την Τουρκία παρά τη μεγάλη ακτογραμμή της. Μετά από όλα αυτά, ο ίδιος καλεί να σχεδιαστεί μια σταθερή στρατηγική «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X