Αναλύσεις

Η καλή είδηση που δεν αρέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η καλή είδηση που δεν αρέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι μία καλή είδηση, η οποία όμως, παραδόξως δεν θα ευχαριστήσει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Κομισιόν δίνει “πράσινο”  φως για να χρησιμοποιηθούν τα 1,2 δισ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Και γιατί δεν θα είναι ευχαριστημένοι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση; Διότι θέλουν τα 1,2 δισ. να δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις ή τουλάχιστον ένα μέρος, που υποσχέθηκαν, ενώ η Κομισιόν δίνει την άδεια να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.

Και είναι καλή η είδηση, γιατί όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, αλλά και σχεδόν όλοι οι εχέφρονες πολιτικοί και πολίτες, η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις για να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ομως, η κυβέρνηση δυσαρεστείται, γιατί χωρίς τα κέρδη από τα ομόλογα, θα δυσκολευτεί πολύ για να βρει κονδύλια ώστε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσει το αφορολόγητο για τα παιδιά, να είναι δηλαδή συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%, δεν θα είναι καθόλου εύκολο, να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις που υποσχέθηκαν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, αλλά και η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X