Αναλύσεις

Καταχρηστικό το κυμαινόμενο επιτόκιο;

Καταχρηστικό το κυμαινόμενο επιτόκιο;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την από 3-3-2020 Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης (ΔΕΕ), κρίθηκε ότι στα πλαίσια της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ, ο όρος κυμαινόμενου και ανταποδοτικού επιτοκίου στη σύμβαση ενυπόθηκου δανείου στην Ισπανία, δέον να ελέγχεται αν είναι σαφής και κατανοητός από τον καταναλωτή ή τον επαγγελματία.
Η εν λόγω Απόφαση ενισχύει το οπλοστάσιο μας για τη νομιμότητα στις τραπεζικές συμβάσεις.
Σανίδα σωτηρίας αποτελούν οι πολύ καλές Δικαστικές Αποφάσεις, οι οποίες εκδίδονται και στη χώρα μας, κυρίως ύστερα από Ανακοπές κατά των Διαταγών Πληρωμής. Είναι χαρακτηριστικές πολλές Δικαστικές Αποφάσεις για την καταχρηστικότητα συμβατικών όρων , οι οποίοι οδηγούν σε υπερχρεώσεις εις βάρος των δανειοληπτών! 
Είναι δύσκολος ο δικαστικός αγώνας και οι Αποφάσεις ισχύουν μόνο για τους διαδίκους, γι’ αυτό απευθύνω έκκληση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης να κάνει χρήση της δυνατότητας που έχει, ήτοι να προσδίδει καθολική ισχύ στα δεδικασμένα που αφορούν καταχρηστικούς όρους και υπερχρεώσεις των τραπεζικών συμβάσεων, ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατό περισσότεροι οφειλέτες και να μην χρειάζεται ο καθένας να επωμίζεται ένα χρονοβόρο και δαπανηρό νομικό αγώνα!

Γεώργιος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος στο Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X