Αναλύσεις

Καταχρηστικοί Όροι στις Τραπεζικές Συμβάσεις

Καταχρηστικοί Όροι στις Τραπεζικές Συμβάσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνουν στις συμβάσεις τους όρους που έχουν κριθεί από τα Δικαστήρια μας ως καταχρηστικοί και μη νόμιμοι!
Στο Ελληνικό δικαιικό σύστημα η νομολογία δεν έχει καθολική ισχύ, αλλά αφορά μόνο τους διαδίκους. Όμως η Πολιτεία δύναται να νομοθετεί, ακόμη και με Υπουργικές Αποφάσεις μόνο, την καθολική ισχύ και την απαγόρευση των κριθέντων ως καταχρηστικών όρων των τραπεζικών συμβάσεων, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δανειολήπτες. Προς επίρρωση των ανωτέρω αναφέρεται ενδεικτικώς και η υπ΄αρ. Απόφαση 5467/2002 Μον.Πρωτ. Αθηνών για την καταχρηστικότητα παρόμοιας συμπεριφοράς τράπεζας, διότι «… με τον τρόπο αυτό η καθ΄ης λαμβάνει ωφελήματα δυσανάλογα των παροχών της.»
Πρόσφατα ο Άρειος Πάγος έκρινε με την υπ’αρ. 368/2019 Απόφαση ως καταχρηστικό τον όρο για τον ετήσιο εκτοκισμό σε 360 ημέρες και όχι σε 365, διότι έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της διαφάνειας, καθώς και ότι και στους αλληλόχρεους λογαριασμούς, ήτοι σε τραπεζικές συμβάσεις με δανειολήπτες επαγγελματίες, δέον να εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου για την προστασία των καταναλωτών (Ν.2251/1994). Δυστυχώς όμως η ανωτέρω απόφαση, παρότι διατύπωσε τη θέση ότι η εισφορά του Ν.128/1975 βαρύνει τις τράπεζες, θεωρεί νόμιμη τη συμβατική μετακύλιση της στους δανειολήπτες!  Η εν λόγω κρίση έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη νομολογία, καθώς και με τη νομική θέση του γράφοντος,  διότι η επιβάρυνση με την εισφορά  του Ν.128/1975 αφορά την τράπεζα και δεν μετακυλίεται στο δανειοδοτούμενο, ούτε βεβαίως εκτοκίζεται ούτε ανατοκίζεται. Ειδικότερα,  «Από τη σαφή γραμματική διατύπωση των ανωτέρω διατάξεων, λοιπόν, σαφώς συνάγεται ότι η ανωτέρω εισφορά του Ν.128/1975 βαρύνει τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, και σε καμία περίπτωση τους δανειολήπτες – πελάτες αυτών.» (βλ. υπ΄αρ. 1119/2002 Απόφαση Πολ.Πρωτ.Αθ.) .

Γεώργιος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X