Αναλύσεις

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια για ρύθμιση και διαγραφή χρεών σε σύντομο χρονικό διάστημα με την προοπτική δημιουργίας δεύτερης ευκαιρίας για τους οφειλέτες, είναι ένας από τους κύριους άξονες του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. 
Η επονομαζόμενη “δεύτερη ευκαιρία” όμως δέον να συνοδεύεται από την προστασία της πρώτης κατοικίας των καλόπιστων δανειοληπτών, κυρίως αυτών που έχουν αποπληρώσει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της δανειοδότησης ή ένα ποσοστό άνω του ληφθέντος κεφαλαίου.
Είναι ιδιαίτερα άδικο ένας δανειολήπτης, ο οποίος έχει καταβάλει λ.χ. χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο 130% του δανεισθέντος κεφαλαίου να χάνει τη μοναδική του κατοικία, διότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θα έχει ως χαρακτηριστικό τη συνολική ρευστοποίηση της περιουσίας!
Η γενική και χωρίς εξαιρέσεις και πρόνοια για ορισμένες περιπτώσεις, ρευστοποίηση όλης της περιουσίας είναι πολύ σκληρό μέτρο για τους ανθρώπους που έχουν επιδείξει μεγάλη συνέπεια, είναι συνεργάσιμοι και έχουν καταβάλει σημαντικά χρηματικά ποσά!
Μάλιστα, η μη πρόβλεψη στο νέο Κώδικα προυποθέσεων για τις προτεινόμενες λύσεις ρύθμισης από την πλευρά των τραπεζών, προσφέρει γόνιμο έδαφος για καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων, κυρίως όταν τα σπίτια των δανειοληπτών είναι ελκυστικά για επιτήδειους κερδοσκόπους.

Γεώργιος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X