Επιλογές

Novartis: Αθώοι Φρουζής και δύο γιατροί

Novartis: Αθώοι Φρουζής και δύο γιατροί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης ζευγάρι γιατρών και ο Κ. Φρουζής αντιπρόεδρος της Novartis, που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της κατευθυνόμενης υπερσυνταγογράφησης.

Οι κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν για δωροληψία- δωροδοκία, ύστερα από έφεση του εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών το οποίο τους αθώωσε σε πρώτο βαθμό.

Σύμφωνα με τη δικογραφία το ανδρόγυνο που εργάζονται ως γιατροί στις Σέρρες έλαβαν εμβάσματα συνολικού ύψους περίπου 5000 ευρώ για να συνταγογραφήσουν φάρμακα της Novaris για υπέρταση και διαβήτη , τη διετία 2011- 2012. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι γιατροί δήλωσαν στην Εφορία τα επίδικα χρηματικά ποσά ενώ στις απολογίες τους ανέφεραν ότι δεν πληρώθηκαν για την υπερσυνταγογράφηση αλλά για συγγραφικό έργο που αφορούσε τις δύο παραπάνω παθήσεις ,με δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.

«Μας προσέλκυσε η εταιρεία ζητώντας να γράψουμε κάποια άρθρα σχετικά με την υπέρταση και το διαβήτη. Υπογράψαμε συμβάσεις και τα ποσά που λάβαμε δεν αφορούσαν τις συνταγογραφήσεις» ανέφερα ο άνδρας και η σύζυγός και συνάδελφος του επισήμανε ότι «απαλλαχθήκαμε από το πειθαρχικό ενώ υπήρχε εντολή, από το υπουργείο Υγείας , να μας καρατομήσουν. Δεν είχαν αποδείξεις αλλά εμείς αναγκαστήκαμε να αποδείξουμε ότι δεν είχαμε σχέση με όσα μας αποδίδουν».

Απολογία

Ο πρώην διευθυντής της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής, είπε στην απολογία του ότι «ασχολούμουν με την εισαγωγή φαρμάκων από φαρμακευτικά κέντρα του εξωτερικού στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία σχέση και δεν γνωρίζω τους συγκεκριμένους γιατρούς. Για την υπέρταση και το διαβήτη ,η Novartis έχει μερίδιο 25% στην ελληνική αγορά. Στις Σέρρες η συνταγογράφηση ήταν (6%) πιο κάτω από το μέσο όρο στην Ελλάδα».

Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. «Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε υπερσυνταγογράφηση αλλά προέκυψε υποσυνταγογράφηση της τάξεως 6%- 7% . Δεν υπήρχε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Το ΣΔΟΕ έκανε περιορισμένη έρευνα και είχε μόνο ενδείξεις. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τρεις ανθρώπους με βάση ενδείξεις» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας ότι οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι δύο γιατροί ήταν για τα πνευματικά δικαιώματα .«Ήταν πραγματικές και τα ποσά δηλώθηκαν στην φορολογική αρχή» ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X