Αναλύσεις

Παράταση Προστασίας Ά Κατοικίας

Παράταση Προστασίας Ά Κατοικίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε τετράμηνη παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση βλέποντας ότι παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις του ν.4605/2019, οι δανειολήπτες που ρύθμισαν την οφειλή τους και προστάτευσαν το σπίτι τους είναι ελάχιστοι, εξήγγειλε παράταση έως το Απρίλιο του 2020 (η προθεσμία αίτησης στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα έληγε 31/12/2019) στη σχετική ένταξη.  Σημειώνεται ότι η μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και οι πρόσφατες βασικές αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα, η διαδικασία του νόμου 4605/2019 για την προστασία της κύριας κατοικίας, αλλάζει κυρίως ως προς τα ακόλουθα:

1). Προστατεύεται και η κατοικία στην οποία δεν διαμένει προσωρινά ο δανειολήπτης, λ.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί κ.α. που έχουν πάρει μετάθεση.

2). Διευκολύνονται οι συγκύριοι του ακινήτου στην προστασία της κατοικίας τους, όπως οι διαζευγμένοι σύζυγοι.

3). Ρυθμίζονται και οφειλές προς εταιρείες παροχής πιστώσεων (όχι μόνο τράπεζες).

4). Βελτιώνονται οι διαδικασίες για διόρθωση και επανυποβολή της σχετικής αίτησης.

5). Προβλέπεται η δυνατότητα να υπεισέλθει εγγυητής στη ρύθμιση (εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης προς βελτίωση των όρων του συμβιβασμού).

6). Ορίζεται η ελάχιστη αμοιβή του Δικηγόρου του δανειολήπτη που θα πληρωθεί από την τράπεζα, η οποία έχει την πρώτη υποθήκη στην οικία του.

Η ανωτέρω τετράμηνη παράταση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να συνοδευτεί και από την αύξηση του ορίου του χρεωστικού υπολοίπου, τον έλεγχο των χρεώσεων της τράπεζας και να οριστεί το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας (όπως ίσχυε στο Νόμο Κατσέλη), ως προυπόθεση για μείωση του χρεωστικού υπολοίπου και όχι το 120% της εμπορικής αξίας αυτής (και μάλιστα αξίας σύμφωνα με τον εκτιμητή της τράπεζας!).

 Γεώργιος Αν.Νικολακόπουλος

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Στάλθηκε από το smartphone Samsung Galaxy.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X