Ελλάδα

Πέθανε ο γλύπτης Takis, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης

Πέθανε ο γλύπτης Takis, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε ο παγκοσμίου φήμης Ελληνας γλύπτης Takis. Ο Παναγιώτης Βασιλάκης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έφυγε σε ηλικία 93 ετών. Tο θάνατό του ανακοίνωσε το Ιδρυμα Takis.

Τον χαρακτηρίζει επαναστάτη στην τέχνη, πρωτοπόρος και θρύλο. Ηταν ένα παραγωγικό μυαλό το οποίος διερεύνηση πολλά καλλιτεχνικά και επιστημονικά πεδία.

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1925. Ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη από τα 20 χρόνια. Ο Takis το 1952 μαζί με το Μίνω Αργυράκη και τον Ραϋμόνδο, παιδικούς φίλους και καλλιτέχνες, δημιουργεί το πρώτο ατελιέ. Στα πρώτα του βήματα εμπνέεται από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, τον Picasso  και τον Giacometti.  Τα έργα του είναι προτομές από γύψο, ενώ δημιουργεί και γλυπτά από σφυρήλατο σίδερο.

Ετος σταθμός είναι το 1954. Τότε αναχωρεί για το Παρίσι και αρχικά εντάσσεται στο ατελιές του Brancusi. εμπνεόμενος από την τεχνολογία της εποχής, τα ραντάρ και τις κεραίες δημιουργεί τα Σινιάλα. Εχουν φωτεινά σήματα στην κορυφή. Στην αρχή είναι άκαμπτα. Σταδιακά όμως αλλάζουν μορφή.

Τη επόμενη δεκαετία, από το 1955 ως το 1965 πειραματίζεται με στοιχεία της φύσης και του περιβάλλοντος τα οποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε με το μάτι.

Εξερευνά τις μαγνητικές δυνάμεις, τον ηλεκτρισμό, τα μαγνητικά πεδία. Την εποχή εκείνη δημιουργεί  Καντράν, τηλεγλυπτά, τηλεφώτα και τηλεπίνακες .

Επηρεασμένος από όλα όσα αναφέρθηκαν αλλά και από τις κοσμικές δυνάμεις και την επικοινωνία με το υπερπέραν δημιουργεί Τηλεγλυπτά και Τηλεπίνακες, Τηλεφώτα, Καντράν, Μουσικά. Την περίοδο εκείνη ταξιδεύει αρκετά συχνά σε όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά και μητροπολιτικά κέντρα του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώτο του ταξίδι του στις ΗΠΑ το 1961 όπου γνωρίζει τον μετέπειτα φίλο του Marcel Duchamp.

Το 1968 ο Takis μετακομίζει στη Μασσαχουσέτη. Εχει προσκληθεί ως ερευνητής με υποτροφία από το Κέντρο Προηγμένων Οπτικών Μελετών του περίφημου MIT. Στη Μασσαχουσέτη δημιουργεί τα ηλεκτρομαγνητικά γλυπτά και τα υδρομαγνητικά γλυπτά.

Επιστρέφει στο Παρίσι 6 χρόνια αργότερα και δημιουργεί τα ερωτικά γλυπτά. Το 1986 επιστρέφει στην Ελλάδα. Στη χώρα μας προχωρά στη δημιουργεία του ΚΕΤΕ (Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες.

ο Takis ήταν αναγνωρισμένος ως ο γλύπτης με τα κινητικά γλυπτά και επιβάλλεται με την τέταρτη διάσταση, την οποία ορίζει ως την μία δύναμη που δημιουργείται από μαγνητικά πεδία, είναι αόρατη και περιβάλλει το χώρο.

Ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο και την επιμέλεια θεατρικών παραστάσεων. Συμμετείχε σε πλήθος εκθέσεις στις σπουδαιότερες γκαλερί και ουσεία και έργα του κοσμούν τις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου.

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X