Επιλογές

Προίκα 4,5 δισ. δολάρια στα ταμεία από τους υδρογονάνθρακες

Προίκα 4,5 δισ. δολάρια στα ταμεία από τους υδρογονάνθρακες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται τα ποσά που θα προικοδοτήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία οι υδρογονάνθρακες στα δυτικά του Πατραϊκού κόλπου.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ομιλία του Γεωργίου Ζαφειρόπουλου διευθύνοντος συμβούλου της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.».

Μιλώντας στο «Οlympia Forum – 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου» ανέφερε ότι ένα κοίτασμα με απολήψιμα 120 εκατομμύρια βαρέλια θα αποφέρει ως τη λήξη του 4,5 δισ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα διατίθενται για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Πρόσθεσε δε ότι κάθε χρόνο το Δημόσιο θα εισπράττει 200 εκατ. δολάρια από τα οποία τα 20 εκατ. θα αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέχεια ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο από την Ελλάδα (Καβάλα- κοίτασμα Πρίνου) όσο και από το εξωτερικό (Stavanger στη Νορβηγία) .

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κοίτασμα που έχει εντοπιστεί στα δυτικά του Πατραϊκού κόλπου υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα δε με τις μελέτες θα συνεισφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ περίπου 0,5% το χρόνο. Που σημαίνει ότι οι υδρογονάνθρακες θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε και από το βρόχο του υψηλού χρέους.

Στην ομιλία του Ο Γεώργιος Ζαφειρόπουλος έκανε ειδική μνεία στη μακρά παρουσία των ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Και τόνισε ότι για τριάντα χρόνια έκαναν έρευνες και μελέτες γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές, σεβόμενα απόλυτα την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στη μακρά παρουσία της ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου για τρεις και πλέον δεκαετίες έχουν υλοποιηθεί εκτεταμένες γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Στην ομιλία του ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 75 γεωτρήσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την ανακάλυψη κοιτασμάτων σε Κατακόλο, Ζάκυνθο και Επανωμή.

Οσον αφορά στο «block» της Δυτικής Πελοποννήσου, τόνισε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η πρώτη ερευνητική φάση. Αυτή περιλαμβάνει γεωλογικές – γεωφυσικές έρευνες και περιβαλλοντικές μελέτες. Και κατέληξε με την επισήμανση ότι σε αυτό τα  ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε ποσοστό 100%.

Υδρογονάνθρακες: Να τους παράξουμε ή να τους εισάγουμε;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X