Επιλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Εφοδος ΝΔ στο κράτος με στρατιές μετακλητών

ΣΥΡΙΖΑ: Εφοδος ΝΔ στο κράτος με στρατιές μετακλητών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εφοδο για κατάληψη και επανακομματικοποίηση του κράτους μέσω μετακλητών υπαλλήλων επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία. Το υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιτίθεται στην κυβέρνηση και τονίζει ότι πρώτος της στόχος είναι η επαναθεμελίωση του κομματικού κράτους που χαρακτήρισε σε πολλές περιπτώσεις τη χώρα από την έναρξη της Μεταπολίτευσης και μετά.

Αποδεικνύεται, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, με την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, Λειτουργία και Διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης» για το οποίο δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου «διαφήμισε» αργά χθες το βράδυ με non paper το νέο μοντέλο διακυβέρνησης με το οποίο «οι ιδεοληψίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια του χθες τελειώνουν».

Σύμφωνα όμως με το νομοσχέδιο , οι μετακλητοί υπάλληλοι διπλασιάζονται.

Το σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί άμεσα προβλέπει ότι ο κάθε υπουργός θα μπορεί να στελεχώσει το γραφείο του με 18 συνεργάτες εκ των οποίων οι 8 θα είναι μετακλητοί.

Οι υφυπουργοί θα μπορούν να έχουν 12 συνεργάτες εκ των οποίων οι 6 μετακλητοί, οι Γενικοί Γραμματείς θα μπορούν να στελεχώσουν το γραφείο τους με 8 συνεργάτες εκ των οποίων οι 3 μετακλητοί και οι Ειδικοί Γραμματείας με 4 συνεργάτες εκ των οποίων οι 2 μετακλητοί.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; Σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου 4320/2015, ο επιτρεπόμενος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό ήταν τέσσερα άτομα και για κάθε υφυπουργό τρία.

 

Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την οποία το σχέδιο νόμου προβλέπει 440 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 100 μετακλητοί.

Υστερα από την κατάθεση του νομοσχεδίου ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι «η ΝΔ επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους πέρα και έξω από κάθε κανόνα και κάθε έλεγχο. Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει».

 

Βολές εξαπέλυσε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε έκανε λόγο για κομματικό κράτος και μέσω των μετακλητών για κομματική άλωση του κράτους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X