Επιλογές

Τα επόμενα βήματα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μετά το «ναι»

Τα επόμενα βήματα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μετά το «ναι»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κύρωση, από την ελληνική Βουλή, του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας, άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

 και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με το οποίο θα γίνει και μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Η ΠΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως παρατηρητής.

Και αυτό μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, την Τετάρτη, και μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Η έγκριση του Πρωτοκόλλου ήταν προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Πολιτική βούληση για την επίσπευση της διαδικασίας επικύρωσης του Πρωτοκόλλου διαπίστωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι.

O οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Μάλιστα εκτίμησε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα επηρεάσει και τα άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας για να επιταχύνουν τις δικές τους ψηφοφορίες.

«Έχοντας κατά νου τις απειλές από διάφορα κέντρα της Ανατολής, είναι πολύ σημαντικό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.

Δεν φοβάμαι ότι η διάθεση στα κράτη μέλη θα αλλάξει όσον αφορά την υποστήριξη τους για την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Αλλά κάθε μέρα περισσότερο που εκκρεμεί η διαδικασία δίνει μια επιπλέον ημέρα σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την διαδικασία» τόνισε.

  • Η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή

Το Πρωτόκολλο πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν, με 153 ψήφους, σε ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ στην Ολομέλεια, μετά την πολύωρη συζήτηση τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην αρμόδια Επιτροπή.

Υπέρ του πρωτοκόλλου ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι.

Το πρωτόκολλο καταψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ παρών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου.

Απών επίσης από τη ψηφοφορία ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης…

  • Χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Facebook ο Ζόραν Ζάεφ

Με ένα πανηγυρικό tweet υποδέχτηκε ο Ζόραν Ζάεφ την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων από την ελληνική βουλή.

«Η φίλη μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Ζάεφ.

«Εγγυόμαστε την επιτυχία. Είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους, εμείς με υπερηφάνεια λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!» προσθέτει.

  • Εκλογές προέδρου της Δημοκρατίας

Και μην ξεχνάτε, ότι τα Σκόπια θα πάνε σε εκλογές προέδρου της Δημοκρατίας –εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία– τον Απρίλιο και εκεί εμμέσως η κάλπη θα επικυρώσει ή θα «απορρίψει», πέρα από τον υποψήφιο του Ζάεφ, και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι φωνές, εν τω μεταξύ, της αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη της οποίας τελούν σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας, για τη συμφωνία, όλο και πιο αδύναμες ακούγονται.

Ανάμεσά τους και αυτή του φυγόδικου Γκρούεφσκι που από τη Βουδαπέστη έψεξε το κόμμα του ότι έχει περίπου παραδοθεί στον Ζάεφ…

Ο νυν πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE , δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Ο νέος αρχηγός του κράτους θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα από την αρχή της θητείας του με το νέο της όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

  • Ρωσία: Τα Σκόπια θα πληρώσουν για την προστασία του ΝΑΤΟ

Τα οφέλη για την ΠΓΔΜ από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να καθοριστούν, αλλά τα κόστη αυτής θα είναι σημαντικά, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Ποιά είναι τα οφέλη από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

Δύσκολο να πει κανείς.

Εντούτοις, θα χρειαστεί σίγουρα να πληρώσουν για αυτή την προστασία.

Ξέρουμε το κόστος που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Θα πληρώσουν αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες, θα πληρώσουν για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια και επιχειρήσεις που απέχουν πολύ από όσα χρειάζονται οι Μακεδόνες», τόνισε η Ζαχάροβα στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

  • Ζήτησε ξανά εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ζήτησε ξανά εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στην Βουλή τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί ποτέ να πει:

«Καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στην Ελλάδα».

«Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς, όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει.

Οι συνειδήσεις ανταλλάχθηκαν με χαρτοφυλάκια. Νομοσχέδια περνούν με βουλευτές μιας χρήσης», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έτσι θα ψηφιστεί και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με δανεικές ψήφους.

Η εθνική σφραγίδα σε ένα εθνικό λάθος με το οποίο χάνεται οριστικά η διαπραγματευτική ικανότητα», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

  • Τσίπρας: Δεν θα γίνετε ποτέ Πρωθυπουργός, κύριε Μητσοτάκη 

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

«Κινδυνολογείτε για τα πάντα, ζητάτε εκλογές εδώ και τρία χρόνια.

Ζητάτε εκλογές και για τη Βενεζουέλα, μάλλον εκεί θα γίνουν γρηγορότερα από εδώ, που θα γίνουν στην ώρα τους»,

τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ή τον Σλαβομακεδόνα Πρωθυπουργό με το δικαίωμα που μου δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε.

«Εσείς δεν θα τον καλωσορίσετε γιατί δεν θα γίνετε ποτέ Πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Τσίπρας σε Καμμένο: Θα με ευγνωμονείτε που δεν σας επέτρεψα να γίνετε νέος Σαμαράς

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X