Αναλύσεις

Υποχρεωτική Διαμεσολάβηση

Υποχρεωτική Διαμεσολάβηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

 Πρόσφατα ψηφίστηκε ο Ν.4640/2019 ο οποίος θεσπίζει υποχρεωτική διαμεσολάβηση για τις υποθέσεις που επιδέχονται συμβιβαστική λύση.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της προσπάθειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων, προωθείται η ρύθμιση της διαμεσολάβησης, ώστε πολλές υποθέσεις να μην καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες. Αδιαμφισβήτητα είναι μία διαδικασία που θα βοηθήσει στον περιορισμό του αριθμού των ένδικων διαφορών, όμως δέον να εφαρμοστεί ορθά και να μην αποτελέσει μόνο μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τα εμπλεκόμενα μέρη! Σημειωτέον ότι η επιβάρυνση των εξόδων της διαμεσολάβησης, σωρευτικά με τις αρκετές αυξήσεις των δικαστικών εξόδων και την πρόσφατη επιβολή του τέλους δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωρικές αγωγές του Πολυμελούς, έχουν καταστήσει τη Δικαιοσύνη απρόσιτη σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας!

 Πιστεύω ότι η απόπειρα συμβιβαστικής επίλυσης που εφαρμόστηκε στις διαδικασίες του Πολυμελούς (ήτοι υποθέσεις αξίας άνω των 250.000 ευρώ) θα μπορούσε βελτιούμενη να συνεχίζει να ισχύει και εφόσον υπάρχει διάθεση των αντιδίκων για συμβιβασμό να προσφεύγουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Έτσι θα αποφεύγαμε την οικονομική επιβάρυνση της διαμεσολάβησης σε πολλές υποθέσεις, χωρίς να αυξάνουμε τις αγωγές που θα καταλήξουν στα Δικαστήρια.

Γεώργιος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X