Επιλογές

Υπόθεση Noor1: Αρχίζει κύρια ανάκριση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Υπόθεση Noor1: Αρχίζει κύρια ανάκριση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε ο δρόμος για την κύρια ανάκριση για την υπόθεση του ναρκόπλοιου Noor1 με κατηγορούμενους τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τρεις συνεργάτες του. Την Παρασκευή το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε ότι οι κακουργηματικές διώξεις που άσκησε η αρμόδια εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη και τριών συνεργατών του είναι έγκυρες και σύμφωνες με τις προϋποθέσεις του νόμου. Η απόφαση εκκρεμούσε εδώ και τέσσερις μήνες, όταν κατατέθηκαν οι προτάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι διώξεις λόγω ακυρότητας της διαδικασίας.

Αμέσως είχαν κατατεθεί και οι προτάσεις της εισαγγελέως, ενώ ήδη η πλευρά του εφοπλιστή μιλούσε για σκευωρία. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου να επιτρέψει τελικά την έξοδο των τεσσάρων προσώπων στο εξωτερικό.

Η εισαγγελέας είχε δια αυτού του πορίσματος ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Noor1 και τη μεταφορά και εμπορία 2,1 τόνων ηρωίνης από τον περσικό κόλπο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η κατηγορία που βαραίνει τον εφοπλιστή αφορά σε «Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, της διεύθυνσης της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος των δραστών υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ».

■ Η οργάνωση του «NOOR ONE» οδηγήθηκε στο εδώλιο το 2015, η απόφαση εκδόθηκε το 2016, με την εισαγγελέα να ασκεί έφεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ιδιαίτερα επιεική την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή. Η απόφαση καθαρογραφόταν επί 18 μήνες, με αποτέλεσμα να ζητήσει ο υπουργός Στ. Κοντονής πειθαρχικό έλεγχο από τον Αρειο Πάγο.

■ Η απόφαση καθαρογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2018, όμως ακόμα δεν έχει οριστεί η εκδίκαση στο Εφετείο. Στο μεταξύ, μέσω προανακριτικής διαδικασίας της Εισαγγελίας Πειραιά (μετά τη δικαστική συνδρομή του Ντουμπάι) ασκήθηκαν οι διώξεις εναντίον του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του για εμπλοκή τους με τραπεζικά εμβάσματα στην υπόθεση «NOOR ONE».

■ Το Συμβούλιο του Πειραιά είχε απορρίψει το αίτημα για άρση απορρήτου στο κινητό του ισοβίτη Γιαννουσάκη και χρειάστηκε να φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο το σχετικό αίτημα της εισαγγελέως προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της προανάκρισης.

■ Τελικά, την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε η απορριπτική για τις ενστάσεις των κατηγορουμένων απόφαση του Συμβουλίου, ενώ ήδη η δικογραφία βρίσκεται στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς Πειραιά και αναμένεται να ακολουθήσει πλέον η κύρια ανάκριση.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα κυρία Ειρήνη Τζίβα, η οποία και διενέργησε την έρευνα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε να ανατεθεί η περαιτέρω διαδικασία σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X