Επιστήμη

Επανάσταση! Τα μέταλλα έχουν την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνονται

Επανάσταση! Τα μέταλλα έχουν την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνονται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μέταλλα μπορούν επιτυχώς να αυτοεπιδιορθώνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει βασικό βήμα προς τη δημιουργία πιο ασφαλών και ανθεκτικών κατασκευών στο μέλλον.

Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia και το Πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας αναφέρει ότι η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τύχη. Οι ερευνητές προσπαθούσαν απλά να αξιολογήσουν τον σχηματισμό και την εξάπλωση των ρωγμών σε μεταλλικά υλικά, όταν, απροσδόκητα, παρατηρήθηκε ότι οι βλάβες άρχισαν να αναστρέφονται μετά από 40 λεπτά πειραμάτων.

Ο επιστήμονας υλικών της Sandia, Brad Boyce, δήλωσε: “Ήταν απολύτως εντυπωσιακό να παρακολουθεί κανείς από πρώτο χέρι. Επιβεβαιώσαμε ότι τα μέταλλα έχουν τη δική τους εγγενή ικανότητα αυτο-επιδιόρθωσης, τουλάχιστον σε περίπτωση βλάβης κόπωσης στην νανοκλίμακα.”

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μηχανών, γεφυρών και αεροπλάνων που είναι ικανά να αυτο-επιδιορθώνονται, καθιστώντας τα πιο ασφαλή και με αυξημένη διάρκεια ζωής. Συχνά, εξαρτήματα ηλεκτρικών συσκευών, μηχανών και γεφυρών αποτυγχάνουν λόγω του φορτίου που οδηγεί σε ρωγμές και θραύσεις, με οικονομικές και ανθρώπινες συνέπειες. Η δυνατότητα αυτο-επιδιόρθωσης μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση και να μειώσει το κόστος αντικατάστασης και τις αναγκαίες επισκευές. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να καταστεί σαφές αν το φαινόμενο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε παραδοσιακά μέταλλα σε κοινές συνθήκες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X