Επιστήμη

Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει στη Γη – Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις

Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει στη Γη  – Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με το IFL Science, ο πληθυσμός της Γης που τροφοδοτήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τη βελτίωση της γεωργίας, αυξήθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους δύο αιώνες. Έτσι, από 1,6 δισεκατομμύρια το 1900, πλέον στον πλανήτη μας ζουν λίγο περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια άτομα.

Γύρω στο 1800, τα πληθυσμιακά δεδομένα έγιναν πολύ καλύτερα. «Όταν έχεις γραπτά αρχεία, όταν έχεις απογραφές, όταν οι χώρες αρχίζουν να συλλέγουν φόρους, αρχίζεις να αναπτύσσεις γραπτά αρχεία», είχε εξηγήσει η Γουέντι Μπάλντουϊν του Γραφείου Αναφοράς Πληθυσμού (PRB) στο BBC το 2012. Δεδομένου ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική πριν από 60.000 χρόνια, αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο πρέπει να βασιστούμε σε εκτιμήσεις.

«Το μέσο προσδόκιμο ζωής στη Γαλλία της Εποχής του Σιδήρου (από το 800 π.Χ. έως περίπου το 100 μ.Χ.) έχει εκτιμηθεί σε μόλις 10 ή 12 χρόνια», εξήγησε το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (PRB), δίνοντας στη δημοσιότητα τις τελευταίες εκτιμήσεις του πληθυσμού, συμπληρώνοντας: «Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ρυθμός γεννήσεων θα έπρεπε να είναι περίπου 80 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα μόνο και μόνο για να επιβιώσει το [ανθρώπινο] είδος. Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, ένας υψηλός ρυθμός γεννήσεων σήμερα είναι περίπου 35 έως 45 ζωντανές γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους και παρατηρείται μόνο σε ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (PRB) χρησιμοποίησε εκτιμήσεις του πληθυσμού από διάφορα σημεία της Ιστορίας και της Προϊστορίας και εφάρμοσε ένα υποτιθέμενο ποσοστό γεννήσεων, το οποίο μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου ώστε να αντικατοπτρίζει τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων. Η μέθοδος αυτή έδωσε μια πρόχειρη εκτίμηση του αριθμού των γεννήσεων και, επομένως, και των θανάτων.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, λοιπόν, από το 190.000 π.Χ. μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 117 δισεκατομμύρια γεννήσεις, δηλαδή αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σήμερα στη Γη.

«Αν θα έπρεπε κάπως να αμφισβητήσουμε το συμπέρασμά μας, θα μπορούσε να λεχθεί ότι η μέθοδός μας υποεκτιμά σε κάποιο βαθμό τον αριθμό των γεννήσεων. Η υπόθεση της σταθερής και όχι της έντονα κυμαινόμενης αύξησης του πληθυσμού στην παλαιότερη περίοδο μπορεί να υποτιμά το μέσο μέγεθος του πληθυσμού εκείνη την εποχή» σημειώνουν οι ειδικοί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X