Θέμα

Ο προεκλογικός και παγωμένος χειμώνας φέρνει ανατροπές

Ο προεκλογικός και παγωμένος χειμώνας φέρνει ανατροπές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Για πολλούς, για τους περισσότερους αναλυτές, το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως την ερχόμενη άνοιξη ή το αργότερο ως τον Ιούνιο η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ως τότε θα προηγηθούν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ που θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση, αφού από το αποτέλεσμα της θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κυβερνητικές εξελίξεις μετά τις εκλογές.

Αν για παράδειγμα νέος Πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τότε προεξοφλείται πως θα συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δημιουργία κυβέρνησης κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που είχαν σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ.

Αν νικήσει η Φώφη Γεννηματά ή ένας από τους Νίκο Ανδρουλάκη ή Χάρη Καστανίδη, τότε αποκλείεται το σχήμα Νέα Δημοκρατία-ΚΙΝΑΛ και αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων. Το τι και
πως, θα εξαρτηθεί από τις ως τότε εξελίξεις από τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης που κινούνται σε κατεύθυνση που αποδοκιμάζουν οι αριστερές και οι κεντροαριστερές δυνάμεις και οι οποίες κυριαρχούνται από ένα νεοφιλελεύθερο πνεύμα το οποίο μπορεί να είναι παρωχημένο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά οι Ελληνες νεοφιλελεύθεροι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής παραμένουν πιστοί.

Το δεύτερο στοιχείο που θα επιδράσει κυρίως σε επίπεδο ιδεολογικό, είναι η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία και γενικότερα η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, όπως δείχνει και η επικράτησή τους στις τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες. Για παράδειγμα η άνοδος και μόνο του κατώτερου μισθού στη Γερμανία στα επίπεδα που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Ολαφ Σολτς, θα προκαλέσει τεράστιο ρήγμα στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα που θέλει καθηλωμένες τις αμοιβές των εργαζομένων και ο νόμος Μητσοτάκη-Χατζηδάκη έκανε πράξη στην Ελλάδα.

Να προσθέσουμε πως γενικώς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, που με κάθε ευκαιρία ξηλώνουν το ΕΣΥ και άλλα τμήματα
του κοινωνικού κράτους.

Ολα αυτά θα εξελίσσονται την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία βγήκαν βαριά τραυματισμένοι από το καλοκαίρι. Ολες οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν πως ο πρωθυπουργός προσωπικά, το επιτελικό κράτος και η κυβέρνηση δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από την πανδημία, τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον
ανασχηματισμό, στον οποίο είχαν επενδυθεί επικοινωνιακά πολλά με το σκεπτικό ότι θα ήταν σαρωτικός και θα είχε το χαρακτήρα επανεκκίνησης, όπως διαρρεόταν από το Μαξίμου, αλλά τελικά κατέληξε σε φιάσκο.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας έχει υποχωρήσει πάνω από τρεις εκατοστιαίες μονάδες  και του πρωθυπουργού από τέσσερις ως και έξι εκατοστιαίες μονάδες. Πάντως, η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ κινείται πέριξ του 10% με τις περισσότερες μετρήσεις να δείχνουν  την ψαλίδα πάνω από το 10 και 11% και δύο να την κατεβάζουν σε μονοψήφιο ποσοστό. Ομως, δημοσιεύονται πληροφορίες για κρυφές δημοσκοπήσεις ή άλλες που διενεργούν ξένες πρεσβείες και η διαφορά είναι πολύ κάτω από το 10%.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι αυτό που εκφράζεται με τη φράση πως η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί, αλλά τις απώλειες δεν τις καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι΄ εδώ τα ευρήματα δεν είναι μονόπλευρα. Για παράδειγμα υπάρχουν τα ευρήματα της Metron Analysis, που δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, ποσοστό μικρότερο κατά 0,3% από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Υπάρχουν όμως και της MRB που το ποσοστό που βρήκε στην τελευταία δημοσκόπηση είναι 26,7% και μάλιστα αυξήθηκε 0,8% σε μία εβδομάδα (τα συμπεράσματα δικά σας για τις δημοσκοπήσεις).

Τα στοιχεία τα οποία οφείλουμε να προσθέσουμε ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα είναι:

-Ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του αμφισβήτησε το ιδεολογικό στίγμα που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία, τάχθηκε κατά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου (δεν συζητάς με πειρατές).

-Πολύ σημαντικό συμβολικά γεγονός ήταν η κοινή είσοδος των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Βελίδειο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

-Στελέχη τάχτηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ και ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε έρευνες για τυχόν διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και όπως γίνεται αντιληπτό σε αυτό το εκρηκτικό τοπίο μόνο ένα σκάνδαλο λείπει για να υπάρξει έκρηξη.

-Χρυσαυγίτες επανεμφανίστηκαν δυναμικά στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει η απειλή να αποσπάσουν ένα ποσοστό από το ακροδεξιό ακροατήριο που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία το 2019.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισαν να υψώσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να επιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά και στο επιτελικό κράτος.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε πως η πανδημία παραμένει απειλητική, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αποκλειόμενες από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κινδυνεύουν με λουκέτο, την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα και την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που απειλούν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση, γίνεται αντιληπτό πως ο φετινός χειμώνας μόνο…κανονικός δεν θα είναι.

Το πιο πιθανό είναι να αναδειχθεί σε χειμώνα των ανατροπών.

Σημαντικό! Αν θέλετε να ενημερώνεστε πολύ γρήγορα  για τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη και να μπαίνετε στον eretikos.gr με ένα απλό κλικ κάντε…κλικ εδώ και κατεβάστε την κατάλληλη εφαρμογή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X